Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна техника за направа на торта Зебра

Кулинарна техника за направа на торта Зебра

Кулинарна техника за направа на торта Зебра

Познатата от детството торта Зебра е лесна за приготвяне и позволява някои индивидуални промени в украсата и поднасянето. Този сладкиш се характеризира с богат аромат и красива картина на отрязаната част. Ретро тортата наистина напомня за цвета на зебрата, така че е чудесен избор за детски празник.

За да се получи оригинален изглед на Зебра тортата с редуващи се светли и тъмни ивици, тестото трябва да се раздели на две части, едната от които се оцветява с какао на прах или черен шоколад. Двете части се преливат една върху друга, оформяйки картина на взаимно преливащи се светли и тъмни слоеве.

Накрая се прави глазура за сладкиша - съвсем простата е да се поръси с пудра захар, или да се направи комплекс от шоколад и сметана. Творчеството тук е препоръчително.

Апетитната торта с редуващи се светли и тъмни ивици, е с приятен вкус и мека консистенция, която се топи в устата. Може да се поднесе с горещ чай, кафе или какао.

Това е забележително сладко изкушение, което никога не омръзва, защото всеки път шарките, които се получават, са различни, също като при зебрите, няма две с еднакви шарки и това е интересното на този сладкиш.

Рецепта за класическа торта Зебра

Кулинарна техника за направа на торта Зебра

Необходими продукти:

За блата:

7 яйца

1 1/2 ч.ч. захар

2 1/2 ч.ч. брашно

4 с.л. какао

1 бакпулвер

2 ванилии

За крема:

400 мл сметана

200 г шоколад

25 г масло

За украсата:

сметана

плодове

шоколад

Приготвяне на торта Зебра

Направа на торта Зебра

Внимателно се разделят белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с 1/2 чаена чаша захар, докато станат на сняг.

Жълтъците, с 2 ванилии и останалата захар, се разбиват на гъст крем. Към него се прибавя по малко от брашното, в което е сложен бакпулвера и от разбитите на сняг белтъци до изчерпване на количеството и до получаване на хомогенна смес.

Получената смес се разделя на две равни части.

Към едната част се прибавят 4 супени лъжици какао, които предварително се разтварят в 1-2 супени лъжици вода. Пече се в кръгла форма за кекс, дъното на която е покрито с хартия за печене.

Зебрата се получава, като се редуват двата цвята блат. Най-напред се сипва в средата на формата от единия, после върху него отново в средата от другия до свършването им.

Кремът се приготвя, като сметаната се загрява, прибавя се шоколадът и когато се разтопи, се маха от котлона. Прибавя се маслото и се бърка, докато се стопи, охлажда се и се слага в хладилник за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем.

Приготвят се два блата за торта. Единият се слага в подходящ поднос и се намазва с половината от готовия крем. Покрива се с другия блат. Накрая се покрива със сметана навсякъде. Украсата е по желание, най-ефектно и вкусно е с плодове - ягоди, малини или банан и шоколадови пръчици или настърган шоколад.

Вижте още как се прави и торта Шах-Мат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest