Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна техника за направа на торта Естерхази

Кулинарна техника за направа на торта Естерхази

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
16272k
Кулинарна техника за направа на торта Естерхази

Унгарска торта Естерхази се приготвя с хрупкави, умерено сладки и топящи се в устата бадемови блатове и маслено-яйчен крем.

Другата особеност на Естерхази е шарката под формата на спираловиден орнамент върху глазурата - от центъра до краищата на утортата.

Приготвяне на блатове за торта Естерхази

За приготвяне на блатовете белтъците се разбиват на твърда пяна със захар. Накрая се добавят ситно смлени бадеми и се разбърква в дървена лъжица или шпатула до пълното смесване. За изискан вкус към тестото често се добавят ликьор, Амарето или Бейлис, както и подправки като канела и ванилия.

За оформянето на платките се изрязват 6 листа от хартия за печене, с молив се очертават кръгове с диаметър около 25-26 см и хартиите се обръщат. Тестото се разделя на шест равни части и се разпределя равномерно с палетен нож върху всеки лист до очертанията на кръга. Платките се получат с дебелина 4-5 мм.

Пекат се един по един в предварително затоплена фурна на 180 °C за около 7-9 минути. Платките се оставят да се охладят върху решетка заедно с хартията за печене. След това внимателно се отлепят. Блатовете могат да се приготвят предварително и да се съхраняват на сухо място до три дни, като се поставят една върху друга с чиста хартия между тях.

Приготвяне на крема за торта Естерхази

Торта Естерхази

Прясното мляко се затопля до завиране. Жълтъците, захарта и нишестето (или брашното) се смесват в купа и се разбъркват с телена бъркалка, докато се образува гъста смес. Към нея на тънка струйка се добавя при непрекъснато бъркане врялото мляко. Сместа се връща в тенджерата и се вари до гъст крем на умерен котлон при непрекъснато разбъркване. Разбъркването и умерения котлон са много важни за получаване на перфектния крем за торта. Кремът се сваля от огъня и в него се добавят ванилия, алкохол, лимонова кора. Разбърква се, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине напълно на стайна температура. Отделно с миксер се разбива краве масло, докато стане пухкаво, и се добавя лъжица по лъжица към крема. Кремът и маслото трябва да са с еднаква температура. Разбиват се, докато се получи гладък крем. Може да се добави настъргана лимонова кора, ванилия и малко алкохол към вкусния тортен крем за аромат.

Сглобяване на торта Естерхази

Тортата се сглобява по стандартния начин. Започва се с блат и се завършва с тънък пласт крем. Последната платка трябва да бъде намазана с много малко крем. Тортата Естерхази се покрива с крема и отстрани и се прибира в хладилник за 1-2 часа.

Страните на класическата Естерхази се покриват филирани или млени бадеми.

Как се прави шарката на торта Естерхази

Унгарска торта Естерхази

За глазурата на Естерхази белтъкът, пресята пудра захар и лимонов сок се разбиват с вилица. Изсипва се в средата на тортата и се разпределя равномерно навсякъде по повърхността ѝ. Шоколадът за шарките се разтопява, поставя се в пош от хартия за печене и се прави, спирала като се започне от центъра на торта Естерхази. Веднага след оформянето на спиралата с шишче се оформя шарката. Готовата торта се прибира в хладилник за минимум 6 часа, най-добре за една нощ.

Вижте още:

- Тънкости при приготвяне на торта Гараш;

- Кулинарни техники за приготвянето на Добуш торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest