gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим сушени домати в зехтин

Как да си направим сушени домати в зехтин

сушени домати

Открай време доматите са на почит у нас. На пазара вече са целогодишно. В последните години се наложиха и вече има почти във всеки магазин сушени домати.

Сушените домати в зехтин идват от Италия - страна на богати и разнообразни вкусове. Там те са деликатес, който се състои в бавно и продължително сушене на доматите на яркото италианско слънце.

В хранителната промишленост този процес се извършва в сушилни, в които се вкарва нагрят до определена температура въздух и се осигурява правилна вентилиране на отделената влага. Друг начин е чрез лиофилизация (извличане на влагата чрез замразяване при много ниска температура, при което се намалява и първоначалния обем на продукта).

В домашни условия също могат да се изсушат домати. Това може да стане с домакински уреди за сушене, във фурната на печката или на слънце върху мрежа или тензух. Какъв точно метод ще използвате е ваше лично решение.

Домашно приготвените сушени домати са много по-вкусни от тези в магазина, тъй като могат да бъдат овкусени с подправки, точно каквито харесвате. А това, че си ги приготвяте сами е гаранция не само за вкус, но и за качество, както и че сушенето е без химия.

Преди да пристъпите към действие, първо е необходимо да подберете правилния сорт. Най- подходящи са сортовете, които са по-месести и не толкова воднисти. Такива са доматите за консерви, а като най-подходящи мога да посоча доматите от сорт Рома.

сушени домати в зехтин

Тези дребни доматчета зреят в края на лято, почти са без семки и съдържанието на вода в тях е много малко. Подходящи са, защото след процеса на сушене остават плътни и месести, люспата им е тънка, също така са дребни и е достатъчно е да ги срежете на две.

Изберете здрави и ненаранени домати, измийте ги и нарежете на половинки по дължина, а ако са по-големи на четвъртинки или на шайби, както ги предпочитате.

Доматите наредете в голяма тава, покрита с хартия за печене, със срязаната част нагоре и на разстояние помежду им. Приготете дресинг от зехтин, зелени подправки по избор (босилек, риган, розмарин) сол, няколко щипки захар и черен пипер.

Дресингът се използва, за да не станат доматите сухи и безвкусни. Слагат се във фурната да се сушат на 60-70 градуса, с вентилатор, а ако към фурната липсва вентилатор, вратичката и се оставя леко отворена.

Сушат се минимум осем до десет часа. Готови са, когато краищата им започнат да се подвиват, а въртрешноста им стане суха, но не до степен да се чупят, а да останат еластични.

Готовите домати оставете да изстинат в тавата, след което ги подредете в бурканчета, като между тях поставяте смес от пресни подправки - босилек, риган, нарязан чесън, майорана, сол и малко захар.

Доматите и подправките трябва да се притиснат хубаво, за да няма въздух между тях. В бурканчетата долейте догоре горещ зехтин и затворете добре с капачка.

Сушените домати се съхраняват на тъмно и хладно място. В хладилника могат да се запазват до два месеца, а за по голяма трайност е необходимо да се стерилизират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest