Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Перлен ечемик: Неподозираният източник на колаген

Перлен ечемик: Неподозираният източник на колаген

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
перлен ечемик

Обикновена зърнена култура е способна да компенсира липсата на колаген в женското тяло и да го подмлади с няколко години. Вашата кожа, коса и нокти щи бъдат здрави и млади!

Яжте тази безценна храна поне веднъж седмично и ще бъдете доволни от резултата! Перлен ечемик – това име е дадено поради сходството с речните перли.

Напразно много домакини оставиха перления ечемик на заден план, защото той съдържа голямо количество хранителни вещества, необходими на тялото за правилното му функциониране.

Вареният ечемик е наречен още каша за красота, защото само тази култура съдържа огромно количество лизинаминокиселина, която участва активно в синтеза на колаген. На всички е известно, че именно той помага за запазване еластичността на кожата, предотвратявайки образуването на бръчки. Друга причина за включването на ечемичената каша в диетата на всички жени е голямото количество на витамини В, А, РР и Е.

Редовната консумация на перлената каша помага не само за поддържане на красотата на кожата, но и за намаляване на теглото. Подхранващ, но нискокалоричен продукт, богат на фибри, необходим за нормалната чревна перисталтика.

Как да приготвите перлената каша:

ползи от перлен ечемик

Измийте грижливо перления ечемик. За да направите това, изсипете ечемика в дълбока купа, напълнете с вода и бъркайте, като втривате зърната едно в друго. Източете замърсената вода и напълнете с чиста, повторете процедурата.

Изплаквайте зърната, докато водата стане бистра. Преди готвенето е необходимо 1 чаша от зърнената култура да се накисне в студена вода за поне 4 часа. Препоръчително е ечемикът да се вари в широка тенджера, защото по време на варене зърната се увеличават до 5 пъти.

Първа рецепта:

1 чаша перлен ечемик

5 чаши вода

30 г масло

сол – на вкус

Подготвеният ечемик се залива със студената вода и се слага да заври. Вари се 45 минути на бавен огън, след това отцедете водата и добавете маслото и сол на вкус, разбъркайте и оставете да престои 10 минути преди консумация.

перлена каша

Втора рецепта:

1 чаша перлен ечемик

1 л вода

2 л прясно мляко

Залейте ечемика с водата и оставете за 1 нощ. Измийте и залейте с прясното мляко, поставете да заври. Затворете капака на съда и варете на водна баня в продължение на 3 часа.

През това време кашата ще получи приятен бежов цвят и с вкус на печено мляко. По време на варенето не се бърка, практически кашата се приготвя сама.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest