Сигурно готвите вкусно и семейството ви обожава всички специалитети, с които ги гощавате. Това обаче не пречи несъзнателно да допускате малки грешки в готвенето. Има неща, които правим, мислейки си, че по този начин ястието ще стане по-хубаво или че ще се улесним.
Нека видим кои са най-често срещаните грешки в кухнята, които всеки от нас е допускал поне веднъж.
1. Сода и оцет
Обикновено, когато приготвяме разни печива, гасим содата с оцет. По този начин обаче пречим на тестото да бухне, защото премахваме свойствата на содата. Вместо да подхождате по този начин, пробвайте следния: вземете 2 чаши, в които има 3-4 с.л. вода. В едната добавете сода, а в другата - лимонов сок. Прибавете и двете към тестото. Така резултатът ще е много по-ефективен и апетитен.
2. Картофено пюре с блендер
Правим всичко, за да се улесним, включително картофено пюре с блендер. Е, ще трябва да се потрудите, смачквайки картофите с вилица или преса, тъй като блендерът ги превръща в гума. Ако опитате да направи пюрето на ръка следващия път, със сигурност ще усетите разлика във вкуса.
3. Готвим доматите заедно с всички останали зеленчуци
На пръв поглед нищо особено, нали и доматите трябва да се сготвят. Всъщност, те съдържат киселина, която пречи на приготвянето на другите съставки от ястието. Ето защо най-напред сложете в тигана моркови, чушка, лук и всичко, което сте приготвили, и след като ги задушите, добавете и доматите. Те трябва да бъдат последни.
4. Измиваме макароните – голяма грешка
Нишестето, което се образува, щом макароните се сварят, помага на готвенето и усвояването на доматения сос. Последният е ключова съставка при приготвянето на различни видове паста, ето защо трябва да бъде добре сготвен.
5. Прекаляване със съставките върху пицата
Домашно приготвената пица е нещо много вкусно. Обикновено, върху нея слагаме, каквото намерим в хладилника. Това е грешен подход. Прекаляването с плънката пречи на изпичането на блата и е много вероятно накрая да си хапнете суров блат за пица и печена плънка.
6. Подготвяме лука преди всички останали съставки
Удобно, но неправилно. Когато нарежете лука, без да имате намерение веднага да го добавите към ястието, може да усложните работата си впоследствие. Щом престои около 10 минути, той започва да горчи, а кой обича горчилка в ястието си...
7. Добавяме сол към бульона в началото
Когато подправим бульона в началото на готвенето, вероятността на пресолите супата е доста голяма. По време на готвене водата в съда се изпарява, но солта си остава същата. Тоест съотношението между тях е в полза на подправката, която е твърде възможно да ни дойде в повече накрая.
Коментари