Фурната е един от най-използваните електрически уреди в кухнята, но често правим ужасни грешки, когато готвим в нея. Независимо дали се използва за загряване на предварително приготвена храна или за печене на различни ястия, понякога се допускат непростими грешки. Ето гафовете, които всеки от нас е извършил поне веднъж в живота си, докато се опитва да приготви някоя рецепта на фурна.
- рядко почиствате фурната след приготвяне на храна;
- не използвате различните програми при готвене;
- отваряте вратата твърде често.
1. Използвате фурната винаги студена или винаги гореща
Един от въпросите, които всички кулинари си задават, е трябва ли да се включи фурната преди печене или не? Разбира се, няма общо правило и е необходимо да регулирате температурата в зависимост от това каква храна печете. Печивата като сладкиши, хляб, пица, трябва винаги да се пекат в достатъчно гореща фурна, докато всички други храни като лазаня, картофи, зеленчуци не се нуждаят от високи температури веднага щом се поставят във фурната.
2. Не използвате всички функции на фурната
Всички фурни, дори по-старите модели, имат най-малко 3 функции: статични, вентилирани и скара, всички идеални за определен тип печене. Първият тип излъчва топлина от дъното и горната част едновременно, а вторият прави топлината циркулира, докато третият тип се използва за готвене. Въпреки това малко хора знаят, че трябва да комбинирате различните програми, за да постигнете по-добри резултати. Идеалният вариант е да започнете със статичната функция и да завършите с вентилираната, като внимавате да намалите температурата от 10-20 градуса във втората фаза. За грил отнема само няколко минути, за да даде на храната златиста повърхност.
3. Не оставяте изпечената храна в покой
След като напълно сте изпекли храната, обикновено се изважда веднага от фурната, забравяйки, че тя трябва да остане в покой за няколко минути. Температурната промяна е огромна и особено когато става дума за квасни храни, те могат да се спаднат и да развалят формата и вкуса си. Идеалният вариант би бил да изключите фурната преди изпичането да приключи, за да оставите тавата в покой поне 5 минути и така ще избегнете всякакъв вид топлинен контраст.
4. Не почиствате фурната често
Една от грешките, които често правите, когато използвате печката, да не я почиствате редовно, вярвайки, че можете да отложите почистването без никакви странични ефекти. Истината е, че остатъците от мазнини и хранителни продукти се превръщат в черни и лепкави кори, които не само променят вкуса на храната, но и в дългосрочен план практически не могат да бъдат почистени и отстранени. Ето защо, е идеално да се грижите за почистването на фурната най-малко веднъж месечно, да се измиват решетките в съдомиялната машина, да се отстраняват остатъчните капки с добър обезмаслител. Специфичните почистващи препарати, които произвеждат пяна, трябва да се използват само в най-упоритите случаи, като се обърне внимание на изплакването.
5. Отворяте вратата по време на печене
Кой не е отварял вратата, докато печивото е във фурната? Това е абсолютно погрешен навик, особено когато печете десерт, а причината е много проста: само за няколко секунди вътрешната температура на фурната радикално се променя, причинявайки разпадането на квасната храна. Възможно е да наблюдаваме ситуацията през стъклената врата, което дава възможност да разгледаме печивото, без да причиняваме спадане на печивото ни.
6. Не използвате достатъчно масло
Винаги сме вярвали, че за да печем храна във фурната, не се нуждаем от много масло. Но храните като картофи и други зеленчуци трябва да бъдат добре омазнени, така че да бъдат напълно потопени в масло, за да не изгорят. Идеалният вариант е да потопите зеленчуците в купа с масло, преди да ги поставите в съда за готвене.
Коментари