Всяка домакиня смята, че нейните начини в кухнята са най-правилните. Системата ѝ в кухнята е изградена от нейните собствени виждания и от опита на жените, с които е израснала. Тази система е специализирана за нея самата и битува убеждението, че това е единственият начин да се действа в кухнята.
Домакинята с опит е категорична за това и осъжда начина, по който другите се справят в кухнята. Въпреки това тя прави някои неща в кухнята грешно. Истината е, че нашият начин може да е удобен за нас, но да се окаже не най-добрият за продуктите ни.
Не всичко е за хладилника
Ако имате голям хладилник, вероятно е да слагате всичките си продукти в него. Колкото и да е удобно да не разделяте продуктите на няколко места, някои от тях е по-добре да останат отвън. Това са ябълките, бананите, доматите и картофите. Когато са в хладилника, те зреят по-бързо. Така вместо да ги запазим, ние съкращаваме времето им на годност.
Хляб отвън
![Хлябът отвън е основна грешка в кухнята](/files/lib/600x350/bread-box1.webp)
За сметка на това има друг продукт, който повечето от нас не държат в хладилника, а трябва. Този продукт е хлябът. Най-добрите условия за съхранение на хляб са на сухо и хладно място, а хладилникът е точно такъв. Стига хлябът да е добре опакован, там ще му е най-добре.
Мляко на врата на хладилника
Още един продукт, който лесно се разваля, е млякото. С неговото съхранение също трябва да бъдем внимателни. Обикновено го оставяме на вратата на хладилника, а всеки път като я отваряме, температурата се променя. Млякото е много чувствително на тези температурни промени и затова е по-добре да се държи на рафтовете в самия хладилник, а не на вратата.
Често отваряне на фурната
![Честото отваряне на фурната е грешка](/files/lib/600x350/health-live6.webp)
Освен за хладилника същото важи и за вратата на фурната. Колкото по-често се отваря, толкова по-неравномерна е температурата. Ако се отваря твърде много, може дори да удължим времето, което е нужно на ястието да се приготви.
Разбиване на белтъци
Когато правим сладкиши, обикновено не се замисляме и директно започваме да разбиваме белтъците. Всъщност, това е неправилен подход. Преди да ги използваме, трябва да ги оставим на стайна температура.
Размразяване на месо
![Размразяването на месо в топла вода е основна грешка в кухнята](/files/lib/600x350/frozen-meat1.webp)
Друг метод, който използваме за пестене на време, е да размразяваме месо с гореща вода. Въпреки че е ефективен, той всъщност съсипва месото. Когато потопите замразено месо директно в гореща вода, това променя и вида, и вкуса му. Ако искате да запазите качеството на месото си, то тогава е желателно да го извадите от фризера няколко часа, преди да го използвате.
Не разбърквате спагетите
За да постигнете идеалните спагети, е нужно да ги разбърквате. Да, точно така – спагетите, които обикновено просто оставяме в тенджерата да се варят. Ако в процеса на варене ги разбъркваме често, те няма да бъдат слепени, когато се сварят.
Картофено пюре с миксер и пасатор
![Не разбивайте картофено пюре в миксер - грешки в кухнята](/files/lib/600x350/mashed-potatoes-pure-blender.webp)
Миксерът е много полезен в кухнята и е лесно да се работи с него. Въпреки това има някои неща, които е по-добре да не слагаме в миксера. Картофите за картофено пюре например. В този случай, ако използваме миксер или пасатор, то ще стане много лепкаво и гъсто.
Най-добрият начин да направите пюрето, е с картофена преса или поне с вилица. Така ще остане пухкаво.
Имате само една дъска за рязане
Използването на една дъска за рязане също е една от основните грешки в кухнята. Трябва да се използват поне две дъски, за да се поддържа нивото на хигиена. Едната да бъде за сурово месо, а другата за всичко останало.
Коментари