gotvach.bg»Статии»Любопитно»Видовете ядливи гъби в България

Видовете ядливи гъби в България

Гъби
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Гъбите са познати на човека като растителна храна от най-древни времена. Първоначално всички гъби са били диворастящи, днес някои от видовете диворастящи гъби са култивирани. Гъбите се делят на ядливи и отровни. Ще се спрем по-подробно на ядливите гъби в България.

Ядливи гъби

Необходимо е да дефинираме понятието ядлива гъба. Това е гъбата, която се използва от хората за храна заради отличната хранителна стойност, която притежава. Този растителен продукт се отличава със специфичния си аромат и вкусови качества. Някои от ядливите гъби са деликатеси и имат висока цена. Под ядлива гъба се разбира плодното тяло. Ядливите гъби са култивирани и диворастящи.

Култивирани гъби

Култивираните гъби са храна за човека с голямо значение. Само на нашия континент се консумират по половин милион тона култивирани гъби всяка година. Хранителната им стойност може да се съизмери само с тази на зеленчуците.

Гъбите са заместител на месото

Съдържанието на вода в тях е много голямо, над 92 процента. По количеството на протеините, които съдържа, гъбата съперничи на месото. По тази причина усвояването на гъбите е трудно, те са тежка храна.

Заради полезните вещества в гъбите те са много предпочитан хранителен продукт от вегетарианците. Ползват се често като заместител на месото в сандвичи, пици, спагети и други блюда. Фибрите, въглехидратите, полезните аминокиселини, минералните соли и ензимите в гъбите ги превръщат в една от супер храните.

Освен ограничените откъм разнообразие култивирани гъби, съществува огромно богатство от диворастящи видове гъби. Диворастящите видове се делят на ядливи и отровни. За съжаление най-вкусните ядливи гъби имат своите отровни двойници, някои от които са толкова токсични, че консумацията им води до хранително отравяне и сигурна смърт.

Диворастящи ядливи гъби

Манатарка

Диворастящите ядливи гъби са едно от природните богатства на страната ни, тъй като почти една трета от територията е заета от планини и гори, които са дом на диворастящите гъби. Ядливите представители са над 200 вида. Най-значима от икономическа гледна точка е манатарката. Ще се спрем на няколко от най-събираните у нас ядливи гъби.

Манатарка

Тази красива, вкуса и високо ценена гъба има сивкаво оцветена шапчица, която може да се намери и в охра. Формата на полусфера е характерна за шапката на гъбата. Тя е месеста, с много богат вкус. При нарязване посинява.

Пачи крак

Гъба пачи крак

Пачият крак е може би най-често срещаната гъба и много се събира от гъбарите, предмет е на засилена търговска дейност. Тя е с жълто-оранжев цвят и по-тънка и нагъната шапка. Пънчето е високо, месесто и жилаво при ядене. Тази гъба е много харесвана, защото носи аромата на гората и напомня вкуса на горските плодове.

Печурка

Печурката е наричана още полска печурка с приятно на вкус месо. Има сферична и леко разтворена шапка, която се разперва все повече при узряване. Кремава е на цвят, може да достигне до леко жълто. Месото на печурката е бяло и доста плътно. Тази гъба се отличава с дебелото си и ниско пънче.

Сърнела

Гъби сърнели

Има типичен вкус на гъба и е много приятна за консумация, затова е сред най-търсените видове. Познава се кога е напълно узряла по шапката. Тя застава перпендикулярно на пънчето, плоска е и леко кафеникава на цвят. Пънчето е много високо, с пръстен.

Масловка

Чудесна на вкус планинска гъба, с кръгла шапка, почти като кълбо, кафеникава на цвят. Трябва да се търси в иглолистните гори, по-високо в планината. Има ниско, дебело пънче с жълтеникав цвят. Има приятен плодов вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest