gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Диетично комбиниране на боб с други храни

Диетично комбиниране на боб с други храни

Диетично комбиниране на боб с други храни
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

От начина, по който комбинираме храните, зависи разграждането и усвояването на полезните вещества в тях. В твърдението, че организмът се храни не с това, което попада в стомаха при хранене, а с това, което се усвоява, е напълно вярно.

Всяка храна изисква специфични ензими, за да се разгради. Храносмилателната ни система е така устроена, че разпознава храните и създава условията за тяхното разграждане. Едни храни изискват алкална среда, други - киселинна.

Второто условие се определя от времето за разграждане на храната. Тъй като на всеки продукт е необходимо различно време, съчетаването на храните трябва да бъде подчинено и на тази особеност. При правилно комбиниране се избягва ферментацията на храна в червата и гниенето, създаващо киселинна среда. Затова са нужни определени базови знания за това кои храни как да се комбинират.

Западният тип хранене, към който е ориентирана и българската кухня, невинаги успява да подреди правилно комбинациите от хранителни продукти, които да дадат оптимален резултат.

Какво трябва да знаем за комбинирането на бобовите храни и конкретно за боба?

При употреба на бобови храни трябва да се съобразим с факта, че те са трудносмилаем хранителен продукт и затова употребата им трябва да е умерена. Преяждането винаги ще създаде проблем.

Правилното планиране на храненето с боб означава, че само той ще бъде основен продукт. Тази храна създава добър тандем с всякакви зеленчуци, които не съдържат нишесте.

Кои са зеленчуците с нишесте, които не трябва да се ядат заедно с боба?

Това са сладките картофи, тиквата, обикновените картофи, артишок, кестените, грах и царевицата. При съмнение, че намаленото количество въглехидрати и протеини ще предизвикат глад, може да се увеличи количеството на зеленчуците, богати на фибри.

Отлична комбинация бобът постига с доматите, лимоните и оцета. Добра идея е също менюто да се подреди с 85 процента зърнени храни и 15 процента бобови, примерно ориз и боб в съответното съотношение.

Забранени съчетания с боб

Бобът не бива да се съчетава с ядките, семената, маслините и адокадото.

При подготовката на менюто трябва да се ръководим от разбирането, че колкото по-проста е храната, толкова човекът по-лесно ще смели и усвои хранителните вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest