Лимонът е сред най-популярните цитрусови плодове. Сещате се за поне няколко негови употреби, нали? Когато става въпрос за кората му обаче, често не можете да си представите къде другаде би влязла в употреба, освен за вкус при домашните печива.
Дори в тези случаи се използва само най-повърхностния слой на кората – коричката, както се нарича тази част в готварството. Истината е, че дори и бялата част между самия плод и повърхността му има и употреби, и ползи.
На първо място, тя е пълна с полезни вещества. Една лъжица има само 1 грам въглехидрати, но пък и цял грам фибри, както и 10% от препоръчителната дневна доза витамин С. Кората съдържа и малки количества калций, калий, магнезий.
Тази част от цитруса е много полезна за зъбите. Подходяща е за поддържане на добра устна хигиена, защото има антибактериални свойства. Те ограничават размножаването на някои бактерии в устната кухина, заради които развиваме кариеси и други дентални болести. Освен това има и избелващи свойства. Това я прави прекрасен природен и безвреден начин за постигане на красива усмивка.
Лимоновата кора е и изключително богата на антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали, които увреждат клетките. Видът антиоксиданти – флаваноидите, които се съдържат в лимоновата кора, са известни и с други свойства – те са доказано свързани с намален риск от развитие на сърдечни заболявания и диабет, както и рак – най-вече на стомаха.
Освен с бактериите и със свободните радикали, лимоновата кора се бори и с микробите и гъбичките. Проучвания вече са доказали, че тя успешно ограничава растежа на резистентни към антибиотици бактерии, които са един от най-големите съвременни проблеми.
Лимоновата кора се препоръчва и при болна жлъчка. Флаваноидите помагат за лечението на камъни в бъбреците. Някои проучвания стигат по-далеч – при директно инжектиране на антиоксидантите в кората в тялото, близо 50% от хората в проучването съобщават, че камъните в жлъчката са изчезнали изцяло и трайно.
Как да се възползвате от всички ползи за здравето от лимоновата кора? Добавяйте не само коричката, а и бялата част на кората при готвене – и в сладкиши, и в сурови ястия. Подходяща е при приготвяне на риба, супи, дресинги за салати, маринати, както и да ги добавяте в смутита, коктейли или домашни лимонади.
Коментари