gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Алергия към пчелни продукти

Алергия към пчелни продукти

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
88497
Алергия към пчелни продукти
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-21%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.59 лв.
Виж ››

Медът е естествен подсладител, произведен от пчели, използвайки нектар от цъфтящи растения. Макар и предимно от захар, медът съдържа също аминокиселини, витамини и антиоксиданти. Тези съставки правят меда естествено лечебно средство.

Съществува ли алергия към мед и пчелни продукти? Може ли медът да предизвика алергични реакции?

Докато медът има някои естествени ползи за здравето, също така е възможно някои хора да развият алергична реакция към него. Когато се произвежда мед, той може да бъде замърсен с пчелен прашец или цветен прашец от растения или дървета, включително:

• елда

• лалета

• слънчогледи

• евкалипт

• върба

• дъб

• други растения в района

Ако сте алергични към цветен прашец, е възможно да сте алергични към някои видове мед. В много случаи това прави прашеца алерген, а не самия мед.

Симптоми на алергия към мед и пчелни продукти

Алергия към пчелни продукти

Медът е противовъзпалителен и е антиоксидант. Въпреки това други растителни алергени могат да замърсят меда. Симптомите на алергия към мед могат да приличат на често срещани симптоми на алергия към полени, като например:

хрема

кихане

подуване

• влажни очи

• сърбеж в гърлото

обрив

копривна треска

• подутини по кожата

Симптомите могат да варират в зависимост от тежестта на вашата алергия.

В по-тежки случаи симптомите могат да включват:

главоболие

гадене

• хрипове

• повръщане

• диария

• припадък

• неравномерен пулс

анафилаксия

Ако започнете да изпитвате някакви симптоми след консумация на мед, насрочете посещение при Вашия лекар. Както при много алергени, неприемането на лечение може да доведе до сериозни усложнения.

Медът е безопасен в много случаи. Не се препоръчва обаче бебетата по-малки от 12 месеца да ядат мед. Медът има потенциал да пренася бактериите Clostridium. Безвреден е за по-големите деца и възрастни, защото имунната и храносмилателната им система са вече развити.

Ако малките деца поглъщат Clostridium, бактериите могат да се размножават в червата и да повлияят на нервната им система. Това състояние е известно като детски ботулизъм. Макар и рядко, това може да доведе до животозастрашаващи усложнения. Те включват мускулна слабост и проблеми с дишането. Тя може да бъде и фатална.

Сериозните реакции при пациенти с алергия към полени, предизвиквани с мед, са рядкост. Медът, произведен в търговската мрежа, се филтрира и пастьоризира (понякога дори се разрежда със сироп, следователно количеството на пчелния прашец в меда е малко. Но пчелните продукти като прополис, пчелно млечице и суров мед (например ако ядете мед директно от пчелна пита) вероятно трябва да се избягват от хора, които са чувствителни към пчелен прашец, тъй като никой не може да гарантира липсата му в тези пчелни продукти. И ако се притеснявате от проблеми с алергията към мед, моля, консултирайте се с вашия лекар.

Въпреки че алергиите към мед не могат да бъдат установени на 100% и всички знаем, че консумацията на мед като цяло е безопасна за възрастни, много хора всъщност вярват, че яденето на местен мед може да противодейства и лекува алергии към тези полени, като помага на тялото да стане толерантно към тях. Тоест, медът действа като усилвател на имунитета срещу алергиите.

Алергия към пчелни продукти

Добрите ефекти на този локален за района мед са най-добри, когато медът се приема по малко (няколко чаени лъжички) на ден в продължение на няколко месеца преди сезона на прашеца. Казва се, че колкото по-близо се отглежда медът до мястото, където живеете, толкова по-добре е за здравето ви.

В заключение - всички знаем, че протеините са свързани с повечето хранителни алергии. Самият мед е основно прости захари, които са въглехидрати и не предизвикват алергични реакции.

Следователно, както е обяснено в горната статия, комерсиално преработеният мед, в който има прашец и други примеси, филтрирани и отстранени, рядко създава проблеми. Въпреки това необработеният суров мед може да съдържа остатъчни протеини, които са полени от растенията, които посещават пчелите, а прашецът е добре известен, установен алерген (а не самият мед).

Хората, които са чувствителни към цветен прашец, трябва да бъдат много предпазливи да приемат не само мед, но и всички други пчелни продукти, които биха могли да съдържат поленовия алерген.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest