Как се съхранява зелен фасул?
Kako se čuva boranija?How to Store Green Beans?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се съхранява зелен фасул?

Как се съхранява зелен фасул?

зелен фасул
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
3.60 лв.
Виж ››

Зеленият фасул е една от най-старите култури, оглеждани от хората. Произходът му е от Южна Америка и е пренесен в Европа при Великите географски открития. Намерени са семена от това растение в перуанска пещера, чиято датировка сочи шест хиляди години преди Христа.

Лечебните свойства на растението са познати на китайските лечители хиляда години преди новата ера. Авицена е смятал зеления фасул за много полезен за белодробните функции, както и за дихателната система изобщо.

От изследванията върху неузрелия боб е известно, че той е отлично средство за регулиране на кръвната захар. Помага при заболявания на сърцето, храносмилателния тракт, за укрепване на имунната система и за регулирането на холестерола.

Тази растителна храна е богата на целулоза и витамините С, РР, В1 и В2, незаменими аминокиселини и други полезни вещества. Вкусовите му качества са добре познати и правят растителния продукт предпочитана храна на трапезата.

Зеленият фасул е типично летен продукт и тогава се консумира в прясно състояние. Освен че е много вкусен, пресният зелен боб е и най-полезен, защото в него са запазени всички хранителни съставки на растението.

Важно е той да бъде съхраняван правилно.

Начини за съхраняване на зеления фасул

замразен зелен фасул

Съхраняването на пресния зеления боб става в хладилник, като допустимото време е няколко дни. Това е период, в който не се променят качествата му. За да не омекне, добре е да бъде поставен в найлонова опаковка.

Не бива да се мие преди да се прибере за съхранение. Това се прави преди готвенето му. Не е хубаво и да се реже предварително, защото в раздробено състояние зеленчуците губят хранителните си вещества по-бързо, отколкото ако са цели.

Съхранението на зеленчука в замразено състояние изисква по-целенасочена подготовка. За замразяване е добре да се подберат млади и нежни шушулки. Проверяват се като се гледат зърната вътре, трябва да са съвсем скоро образувани.

Преди да се сложи в пакети във фризера, подходящо е бобът да се бланшира за 2-3 минути. Тази обработка разрушава ензимите, променящи вкусовите качества на фасула. След изваждане от врялата вода, шушулките се потапят в студена, където трябва да престоят толкова време, колкото и на огъня. Прибират се във водоустойчиви пликчета, нарязани на парченца от по 3-5 сантиметра. По този начин фасулът се запазва до 10 месеца.

Друг начин на съхранение на зеления фасул е чрез консервиране. То става под налягане в подходящи буркани. За да не се разпаднат шушулките, фасулът трябва да е по-добре узрял. Той се сварява и нарежда в бурканите. Затворите съдове се стерилизират около 70 минути.

Така съхранен зеленият фасул може да се използва като основно блюдо; да бъде добавен към гювеч от зеленчуци; за салата; за гарнитура; за супа и други идеи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest