gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво е Галактоза и къде се съдържа

Какво е Галактоза и къде се съдържа

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
Какво е Галактоза и къде се съдържа
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Галактозата е един от основните източници на енергия за тялото. Представлява обикновена млечна захар. Тя е необходима за пълноценното функциониране на нашето тяло, а също така се използва в медицината и микробиологията.

Галактозата е монозахарид, който се среща много често в природата. По състав е подобен на глюкозата, само леко се различава от нея по своята атомна структура.

Галактозата се намира в някои микроорганизми, в почти всички продукти от растителен и животински произход. Най-високото му съдържание е открито в лактозата.

Различават се два вида галактоза: L и D.

Първият, под формата на фракция от полизахариди, е открит в червените водорасли.

Вторият е много по-често срещан, може да се намери в много организми като част от различни вещества - гликозиди, олигозахариди, в редица полизахариди от бактериална и растителна природа, пектинови вещества, венци. Окислявайки се, галактозата създава галактуронова и галактонова киселини.

Галактозата се използва в медицината, като контрастно средство за ултразвук, както и в микробиологията за определяне на типа микроорганизъм.

Галактоза

Галактозата участва активно в създаването на клетъчни стени, а също така помага на тъканите да бъдат по-еластични. Той е част от липидите на мозъка, кръвта и съединителната тъкан.

Галактозата е незаменима за мозъка и нервната система. Нормализираното ниво на галактоза предотвратява развитието на деменция, както и нервни разстройства. Рискът от развитие на Алцхаймер е намален.

Освен това има благоприятен ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт.

Галактозата участва в създаването на хемицелулоза, която е необходима за създаване на клетъчни стени.

Предотвратява развитието на някои заболявания на нервната система.

Храни, богати на галактоза

Основният източник на галактоза при хората е храната. Голямо количество консумирана храна през деня съдържа лактоза, от която в червата се образува галактоза в резултат на хидролиза. Много храни съдържат чиста галактоза. Такива продукти са например мляко, заквасена сметана, сирене, кисело мляко, кефир.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest