gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Плънки, подходящи за шаран

Плънки, подходящи за шаран

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
14130
Плънки, подходящи за шаран
Снимка: Невена Блажева Иванова
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Шаранът е сладководна риба, която според хранителната си стойност спада към тлъстите риби. Такива риби са по-хранителни, въпреки че не са диетични. Рибата и рибните продукти са за предпочитане при желанието за здравословно хранене.

От шаран се приготвят вкусни яхнии, ароматни чорби от главата му, но ястието „Пълнен шаран“ е толкова популярно, че неизменно при споменаване на тази риба в съзнанието ни се явява представата именно за това ястие.

Ето защо ще се спрем на плънки, подходящи за шарана, ще обърнем внимание на предварителната обработка на рибата и ще акцентираме на подходящи за овкусяване на риба подправки.

Класическа плънка за шарана е тази с орехи: Дребно нарязан лук се запържва. Към него се прибавят ореховите ядки, магданоз, сол и черен пипер. За предпочитане е ореховите ядки да се накълцат, а не да се смелят, за да се усещат в ястието.

Друг вид плънка, подходяща за пълнене на шаран, е тази с фъстъци: Отново се започва със запържване на лук, слага се сол и черен пипер и накрая се добавят равни количества фъстъци и стафиди. Сместа се разбърква няколко пъти и е готова за пълнене на рибата.

Подходяща плънка за шаран е и такава с гъби: Започва се със стръкове праз, нарязани ситно. Запържват се и се добавят няколко нарязани домата /може и от консерва/. Прибавят се нарязани на жулиени гъби. След 5 минути се прибавят шепа обезкостени и нарязани маслини и шепа стафиди. Подправя се с щипка сол, девисил и черен пипер.

Друга свежа плънка с участие на гъби е следната: Запържва се лук. Добавят се нарязаните гъби и ябълки /1-2/. След 5 минути се прибавят накълцани орехи. Посолява се и се подправя с щипка мащерка.

Плънки, подходящи за шаран
Снимка: Веселина Константинова

Плънка от зеленчуци също е приятен вариант, като отново могат да се добавят ядки – орехи, бадеми. Първо се запържва лукът и се добавят моркови, чушки и домати. Задушава се всичко и се подправя с черен пипер, девесил и сол.

Преди да се започне приготвяне на избрана плънка, обаче, е необходимо да се обработи шаранът. След измиване на рибата е достатъчно тя да бъде посолена отвътре и отвън, поръсена с млян черен пипер, намазана с олио или с лимон, отвътре и отвън и да постои на хладно по време на приготвяне на пълнежа ѝ, т. е. за 15-20 минути.

Специално внимание трябва да се обърне на използваните подправки, както по отношение на вида, така и по отношение на количеството им.

Видовете подправки подходящи за риба, са мащерката, която дава интересен акцент, девесилът, на върха на ножа, дафинов лист или розмарин, много пестеливо. В никакъв случай за ястие с риба не е подходящо индийското орехче, въпреки че би подхождало на някои използвани в рибното ястие продукти.

Магданозът и черният пипер са универсални, но нито една подправка, сложена в повече, няма да даде добър вкус. Трябва да се усеща приятният вкус на ястието без да се долавя специфичен вкус на определена подправка.

Количеството плънка за шаран зависи от големината на избрания шаран и тук се включва на помощ очакването и представата за това какво искаме да получим като вкус на финала. Комбинацията от така изброените подходящи за плънка продукти и тяхното количество и съотношение ще са плод на нашето въображение, на нашите вкусови предпочитания и тези на нашите близки.

Освен пълнен шаран, винаги можете да опитате да си приготвите и паниран шаран или шаран с доматен сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest