gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, които са щит срещу свободните радикали

Храни, които са щит срещу свободните радикали

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
361414
Храни, които са щит срещу свободните радикали
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

strongАнтиоксидантът е молекула, която може да инхибира появата на опасни за организма верижни реакции, които се задействат от свободните радикали. Антиоксидантите действат като естествен щит за тялото.

Основните антиоксиданти, които се намират в храните, са полифеноли, каротеноиди, както и някои витамини и минерали.

Антиоксидантите се намират в големи количества в плодовете и зеленчуците. Тези в зеленчуците са главно каротеноидите. Те защитават от свободни радикали телесните клетки. Те помагат на организма да се противопостави на стареенето и на много различни заболявания. Важно е те да се приемат ежедневно.

Установено е, че антиоксидантите, които се приемат с твърди храни, са по-активни от тези, които се приемат с напитки.

Защитете кожата от свободните радикали

Основната функция на антиоксидантите е да помагат на тялото да се предпази от агресивното поведение на свободните радикали. Клетките в нашето тяло естествено произвеждат тези молекули. Но броят им може да се увеличи в резултат на влиянието на околната среда (замърсяване на околната среда, тютюнопушене или UV радиация от слънцето).

Ако се синтезират твърде много и не на онези места, където е необходимо, свободните радикали могат да повредят клетките. Те също увреждат ДНК и клетъчните протеини. Това може да причини развитието на определени заболявания и да ускори процеса на стареене като стареене на кожата. Ето защо е толкова важно антиоксидантите да влизат в организма всеки ден и да помагат на организма да засили естествената си защита!

Разграничават се следните антиоксиданти:

1. Бета-каротин, ликопен, зеаксантин, бета-криптоксантин от каротеноидната група. Тези съединения са естествени пигменти, които са отговорни за цвета на плодовете и зеленчуците.

2. Полифенолите. Без съмнение това е най-голямата група антиоксиданти! Флавоноиди, кумарини, антоцианини, лигнани... в растителния свят гамата с антиоксиданти е изключително широко разпространена.

3. Витамини А, Е и С.

4. Някои минерали и микроелементи (селен, мед, цинк, манган).

Антиоксидантни храни

Антиоксидантни храни пазят от свободните радикали

Зеленчуците, които са най-богати на ликопен: консервиран доматен сос (15, 151 mcg / 100 g), суров домат (2573 mcg / 100 g), суров червен пипер (308 mcg / 100 g).

Зеленчуци, които са най-богати на лутеин и зеаксантин: варен спанак (11, 308 mcg / 100 g), варена ряпа (8440 mcg / 100 g), консервиран зелен грах (1350 mcg / 100 g), варени брюкселско зеле (1290 mcg / 100 g), сурова маруля (1223 mcg / 100 g), варени броколи (1080 mcg / 100 g), консервирана кръгла тиква (1014 mcg / 100 g).

Зеленчуци, които са най-богати на бета-криптоксантин: варен червен пипер (2071 mcg / 100 g), варена кръгла тиква (1450 mcg / 100 g), суров червен пипер (490 mcg / 100 g), варен морков (202 mcg / 100 д).

Молекулите на някои антиоксиданти са чувствителни към кислород и светлина, но са доста устойчиви на топлинна обработка. Следете за разнообразието от цветове на зеленчуците и плодовете, които ядете. Така получавате правилната доза антиоксиданти, които са полезни за вашето здраве, и правите диетата ви по-здравословна!

Полифенолите пазят от свободни радикали

Не забравяйте също, че някои антиоксиданти се усвояват по-добре в присъствието на малко количество мазнини - като ликопенът в доматите или бета-каротинът в морковите. Ето защо, когато домат (под формата на доматен сос, например) или моркови (задушени) се готви с малко количество мазнини, тялото ви абсорбира повече антиоксиданти!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest