С нарастващите случаи на коронавирус по света, учени изчислиха, че 1/3 от населението на земята е под някаква форма на карантина. Това неизбежно води до промяна в навиците ни – изолацията кара някои да консумират по-голямо количество храна, а движението ни е силно ограничено. Много хора вече се оплакват, че тези промени водят до покачване на теглото.
За да избегнем този ефект, диетолозите предупреждават да намалим количеството храна, което консумираме. Причината е именно намаленият разход на енергия, което кара излишните калории да се преобразуват директно в мазнини. Много хора са склонни да изберат по-нездравословна храна – сладкиш, вместо плод, например, споделят самите експерти по хранене.
Недостиг на хранителни продукти в момента за щастие няма и всички се надяват, че кризата няма да доведе до подобни сривове в икономиката. Пандемията обаче неизменно е свързана със заседнал начин на живот, често нулево движение. Едновременно с това или не работим, или работим от вкъщи, а хладилника и шкафовете с бързи храни са буквално на една ръка разстояние.
Склонността на хората да похапват от скука или пред компютъра води до проблемна комбинация. Периодът на карантината се оказва особено дълъг за повечето страни, което пък е пагубно за талията и за здравето ни.
Как изглежда ситуацията в числа обаче? Когато не извършваме физическа активност, тялото ни гори много по-малко калории – с 300-400 по-малко. Ако работата ни преди попадането под карантина е била свързана с тежък труд или по-голяма активност, а след работа сте посещавали фитнес или конкретен групов спорт, тези калории растат още повече.
Тук идва моментът на истината: колко хора всъщност са намалили дневния си прием на калории с поне 300 калории? Статистиката сочи, че тези количества по-скоро се увеличават. Друг проблем е, че при стрес много хора търсят спасение в храната. Често утеха ни дават нездравословни и високовъглехидратни продукти.
За да не наддадете, от съществено значение е да намалите порциите. Това може да стане по няколко начина – да сменим някои калорични продукти с по-бедни на енергия алтернативи. Така, ако слагате пълномаслено мляко в кафето си – сменете го с обезмаслено. Намалете наполовина количествата мазнина, с които готвите. Заменете въглехидратите с по-нискокалорични алтернативи. Така вместо печени картофи, направете микс от печени кореноплодни – картофи и моркови, към които при това можете да добавите и тиквичка.
Ако имате деца, задачата често става по-трудна. Малчуганите предпочитат едни храни пред други. Примерете се, че трудно ще ги убедите да вечерят супа от спанак или броколи и карфиол на пара.
Вместо да разваляте семейния уют със скандали заради храната, направете план. Структурирайте менюто така, че то да се харесва на всички. Ако децата настояват за спагети или за картофи, вечеряйте заедно това, като се стараете да избирате качествени продукти и да заменяте висококалоричните продукти с по-полезни алтернативи.
Друга препоръка – не променяйте обичайното време за основните си хранения и забравете за похапването пред компютъра или пред телевизора по цял ден. Старайте се да имате 3 основни и 2 междинни хранения, гответе сами, опитайте се да сте активни дори у дома – чрез чистене или домашни тренировки, например.
Коментари