Храната е неделима част от живота на всеки от нас. Когато сме болни обаче, особено важно е какво точно консумираме – с това можем да помогнем на оздравяването си, а можем и да го забавим. Когато сме настинали или имаме вирус, често имаме намален апетит. Въпреки това, именно тогава тялото ни се нуждае от енергия, за да се справи само възможно най-бързо.
Най-важното – слушайте тялото си. То ще ви каже кога има нужда от калории. В никакъв случай не бива да преяждате, защото организмът ще използва излишната енергия не за оздравяване, а за храносмилане. Трябва да се погрижите обаче да приемате течности постоянно, за да не се дехидратирате. В следващите редове вижте как да се храните при настинка.
Пилешката супа е най-известната храна, която лекува настинки. Всеки е получавал супа като дете при първите симптоми на грип. Логиката – тя облекчава най-честите неразположения, защото е богата на витамини и минерали, важни хранителни вещества – протеини, мазнини. Погрижете се в нея да има голямо количество зеленчуци.
Можете да използвате лук, чушки, моркови, картофи. Варете ги заедно с пилето, за да е по-ароматно ястието. Супата е и лесен начин да си набавим допълнително количество течности.
Чесънът пък е известен със своите антибактериални свойства. Не е случайно, че го наричат природен антибиотик. Той стимулира имунната система и се справя с лекота с настинката. И него можете да го добавите в пилешката супа – ще даде и по-голям аромат, и допълнителна доза есенциални вещества.
Плодовете са друго средство, подходящо при настинки. Те са изключително богати на витамини и минерали. Избирайте всички цитруси, горски плодове и киви, за да си набавите допълнително количество витамин C. Нарът също е подходящ избор. В случай, че имате стомашен вирус, можете да хапвате банани.
Топлият чай облекчава симптомите на треска и възпалението в гърлото. Той помага да изчистим токсините от тялото, а същевременно го хидратира. Можете да го консумирате през целия ден, а билките да подбирате според симптомите. Градинският чай, например, облекчава кашлицата, а чаят от мента лекува целия организъм.
Медът е истинска суперхрана. Можете да го добавяте в чайовете, но едва след като се уверите, че те не са прекалено горещи, защото ще унищожат всичките му лечебни свойства. Той помага при болка в гърлото и има силни антибактериални функции. Освен това хидратира лигавицата, което помага при хрема.
Джинджифилът е доказано ефективна храна при болести. Той облекчава гаденето, което го прави особено подходящ при вируси, съпроводени с повръщане. Представете си какъв лечебен еликсир е чаят с джинджифил, резен лимон и мед!
Коментари