Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Дългозърнест Ориз

Дългозърнест Ориз

дългозърнест ориз

Оризът е една от най-популярните и любими гарнитури с ориз. Без него не можем да си представим и доста различни ястия: суши, салати с ориз, оризова супа, пилаф, мляко с ориз. При приготвянето им се използват различни сортове, като един от най-популярните е дългозърнестият ориз.

Подготовка за варене на ориза

Всеки кулинарен експерт знае, че не толкова сортът е важен, колкото самата подготовка на продукта. Независимо от това дали използвате бланширан или дългозърнест, оризът трябва добре да се измие преди това. За тази цел е необходимо:

- сложете 1 чаша ориз в съд;

- залейте го с 4 чаши вода;

- излейте течността;

- повторете процедурата 6-10 пъти.

Ориентирайте се по течността, за да разберете дали сте измили ориза достатъчно. Водата трябва да е чиста и прозрачна, а не мътна, като това означава, че сте измили нишестето от зърнената култура. Ако сте на диета или страдате от диабет, тогава тази процедура е особено важна за вас, тъй като така се намалява значително гликемичният индекс и калоричността.

Готвене на дългозърнест ориз

За да се ориентирате как да готвите дългозърнест ориз, трябва да знаете:

- вид на котлона;

- нивото на мощността;

- дебелината на съда, в който готвите;

- обема на продукта.

готвене на дългозърнест ориз

Когато приготвяте ориз за семейство от 4 души, процесът изглежда така:

1. В тенджера с дебело дъно налейте 8-9 чаши чиста хладка вода.

2. Оставете я да кипне.

3. Сложете 1. 5 чаши дългозърнест ориз.

4. Варете в продължение на 15-17 минути.

5. Изключете котлона и оставете ориза за още 3 минути до пълна готовност.

6. Излейте водата.

Ако готвите дългозърнестия ориз на газов котлон, тогава е достатъчно да го варите за 12-14 минути. Ако е попарен, тогава е важно да се готви малко по-дълго време, тъй като иначе ще е по-твърд, което обаче е добре, ако ще го използвате за салати. За да се получи дългозърнестият ориз още по-добре, тогава добавете и 50 грама краве масло. Можете да го замените с растително, като така гарнитурата ще е не само много вкусна, но и ароматна. Имайте предвид, че солта се добавя в края на варенето, тъй като в противен случай може да се наложи да го готвите по-дълго.

Приготвяне на дългозърнест ориз в микровълнова

По този начин можете много да си опростите процеса на приготвянето, като единственото важно нещо е да определите степента на мощност, а именно в зависимост от модела. Също така трябва да използвате специални контейнери за тези уреди, тъй като металните не могат да се използват.

Класическа рецепта:

- 1 чаша ориз;

- 3 чаши вода;

- сол и подправки на вкус.

Вместо вода, можете да ползвате зеленчуков или пилешки бульон по ваше желание. Гарнитурата ще се получи по-вкусна, ако добавите малко краве масло по време на готвенето. Този процес може да се раздели на следните етапи:

- измийте предварително ориза;

- сложете маслото в съда, в който ще го готвите;

варен дългозърнест ориз, оцветен с куркума

- запържете го в микровълнова при съответната мощност;

- добавете вода;

- сложете капачка, която не е метална и може да се използва за микровълнова;

- гответе гарнитурата в продължение на 20 минути;

- задължително направете и малка пауза, за да разбъркате ястието.

Съвети при готвенето на дългозърнестия ориз

1. Обемът на течността трябва да е няколко пъти повече от ориза.

2. Можете да придадете красив червен цвят на ястието с помощта на куркумата.

3. Ако в процеса на готвенето добавите малко грах или сладка царевица, тогава така ще можете да разнообразите вкусовите качества на гарнитурата. В този случай е правилно да добавите 1/2 чаша повече вода.

4. Ако забележите, че в процеса на готвенето оризът започва да се слепва, тогава трябва да добавите 1 чаша гореща вода и краве или растително масло.

5. Никога не заливайте ориза със студена вода, тъй като така дори и най-качествения сорт ориз ще загуби вкусовите си качества.

6. Ако искате да получите белоснежен цвят на гарнитурата, тогава в началото на готвенето добавете няколко капки оцет.

Правилното готвене на дългозърнестият ориз не е цяла наука, а лесен процес, ако знаете и спазвате тези основни правила. В началото можете да имате някои трудности, но след 1-2 готвения ще се убедите и сами, че няма нищо сложно при готвенето на тази зърнена култура.

С малко повече опит ще можете да готвите разнообразни и много вкусни ястия с дългозърнест ориз, изненадвайки вашето семейство всеки път с кулинарните ви изкушения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest