Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Колаген - какво трябва да знаете

Колаген - какво трябва да знаете

Колаген - какво трябва да знаете

В любимия крем за лицето, в лосиона за тялото, в хранителните добавки и дори в лекарствата често откриваме наличието на колаген. Какво представлява колагенът, какво роля играе за тялото ни, за да присъства като съставна част на продуктите, които ползваме всекидневно?

Отговорът е в запознаването със същността и ролята на този естествен продукт на тялото на хората и животните, който има водещо значение за телесната структура.

Същност и значение на колагена

Основният структурен протеин на съединителната тъкат на човешкото тяло, както и на това на почти всички бозайници, наричаме колаген. Самото название произлиза от гръцката дума kolla, което значи лепило. Това название е изключително добре намерено за градивния елемент, който поддържа тъкани, кости, сухожилия, мускули и ги укрепва.

Представлява твърд, неразтворим, влакнест белтък, който тялото на човека и животните произвежда. Построен е по уникален начин. Всяка верига в неговата тройна спирала съдържа около хиляда аминокиселини. Молекулите на колагена са свързани, така че да образуват дълги и тънки влакна, които се характеризират най-вече с укрепващото си действие.

Всичко това е важно за правилната функция на тялото, защото осигурява цялата здравина на кости, мускули и сухожилия, от които то се нуждае. Явявайки се най-разпространения протеин в тялото ни, колагенът буквално споява съставните му части. Здравината, структурата и гъвкавостта на кожата, сухожилията и мускулите се дължат на колагена. Не на последно място и свежият и сияен вид на лицето и цялата кожа. Той се грижи също за ноктите, зъбите и косата.

Най-изобилният белтък в тялото на човека служи също за укрепване на кръвоносните съдове и играе роля в развитието на тъканта. Основна съставна част е на костите и зъбите. Колагенът като съставна част представлява 25 процента от всички белтъци. Той може да ускори метаболизма и да помага за натрупването на мускулна маса.

Стомашно-чревният тракт също се нуждае от тази незаменима съставка. Недостигът предизвиква срив в имунната система на човека. Това означава, че при нужда от засилване на имунитета трябва да се прибегне до допълнителен прием на колаген.

Ясно е, че става въпрос за жизнено важна съставка на тялото ни, при която здравето и красотата вървят ръка за ръка и е необходимо да я имаме налична през целия си живот.

Състояние на колагена в тялото при различни възрасти

Колаген в различните върасти

За съжаление човешкото тяло не произвежда постоянно колаген в необходимото количество. С напредване на възрастта производството на този важен протеин намалява все повече. Този факт се отразява видимо на външността. Кожата увисва, появяват се бръчки, косата губи блясъка си и лъскавия си и здрав вид, ноктите се чупят лесно, а тялото става все по-трудно подвижно.

Отделно има и други фактори, които влияят негативно на важната съставка на тялото ни и зависят от начина на живот и поведението на човека. Това са тютюнопушенето, консумацията на продукти, съдържащи захар, излагането на слънчева светлина в опасните периоди на слънчева активност.

Как да разберем, че производството на колаген в тялото ни започва да намалява?

Тъй като този процес започва още в ранна възраст, около 25 години, той е незабележим и не се отчита лесно. С времето той рецидивира. Все пак има начини да се усетят симптомите и да се потърси противодействие.

Когато костта на ставата и самият хрущял променят структурата си от гладка еластична към втвърдена и дори неравна, това означава, че нивото на колагена е намаляло. Този факт се усеща в затруднени движения и някои нарушения във функциите на ставите. Поради нарушенията в хрущяла се появяват и болки в ставите.

Този проблем може да се коригира с помощта на добавен колаген, но той е няколко вида и затова информацията за всеки вид и приложението му ще помогне за избора на необходимия вид.

Типове колаген и тяхното приложение

Познати са изключително голям брой видове колаген, като почти 90 процента от този в човешкото тяло се среща в тип І, ІІ и ІІІ. Тези три типа са от решаващо значение за целостта на тъканта, за нейните механични свойства и устойчивостта, която демонстрира.

След 25-годишна възраст производството на колаген намалява с 1.5 процента на година. След 40-годишна възраст процесът се забързва и процентът е вече 25, а на 60 години производството на колаген е намаляло на половина.

Ето кой колаген ще ни помогне за проблемите, които се появяват.

Колаген тип І

Този колаген може да бъде намерен на места като кожа, сухожилия, кръвоносни съдове и вътрешни органи. Около 60 процента от всичкия колаген в тялото ни е от този тип. Той се характеризира основно с устойчивостта си и издържането на големи натоварвания.

Съставен е от около 10 аминокиселини, отговорни за здравето на косата, кожата и нокътните плочки. Глицинът, пролинът, аланинът и хидроксипролинът са най-известните сред тях.

Колаген тип ІІ

Хидролизиран колаген

Този колаген също е богат на аминокиселини и изгражда ставните хрущяли. Подобрява и функциите им. Той бележи почти 90 процента съдържание в хрущялите на ставата и основната му роля е да се грижи за тъканта на хрущяла.

Важно е да се отчита, че колаген тип ІІ има различен състав на аминокиселините в сравнение с тип І и тип ІІІ и поради това не бива да се приема заедно с горните два типа. Възможно е тялото да не разпознае протеина като колаген.

Основни за тип ІІ са хондроитинът и хиалуроновата киселина, които са се доказали като много полезни за здравето на ставите. Тези елементи заедно противодействат на остеоартрита, а хондроитинът конкретно намалява възпалението и износването на хрущялната тъкан.

Колаген тип ІІІ

Колаген тип ІІІ е основен компонент на ретикуларните влакна и много често върви заедно с тип І. С негова помощ се изгражда нова съединителна тъкан при рани например. Има го също на места като кожа, артериални стени, а при дефицит се получава разкъсване на кръвоносни съдове.

Колаген тип ІV

Този колаген се съдържа в тъканта, която огражда някои от органите, мускулите и мастната тъкан. Той има важна роля в поддържането на клетките и тъканите на някои органи като бъбреци, очи и вътрешно ухо. При наличие на мутации в гена се получават увреждания на вътрешното ухо. Самият колаген също може да се увреди и тогава се развива синдромът на Алпорт.

Колаген тип V

За да се фибрилират тип І и тип ІІІ, както и да се изградят тъканите, съществено значение има колаген тип V. Той има роля и в изграждането на костната система, черния дроб, белите дробове и плацентата.

Храни, богати на колаген

Костният бульон е източник на колаген

Тъй като колагенът е важен, необходимо е да си го набавяме редовно. Най-добре това да става чрез храната. Хранителните продукти, които дават най-много колаген, са костен бульон, броколито и всички риби. Към тях трябва да добавим яйцата, бобовите култури, елдата, овесените ядки, пилешкото месо.

Важна информация е, че плодовете и зеленчуците, които са богати на витамин С, спомагат за изграждане на нов колаген. Кивито, лимонът и ананасът са първите сред тях.

Някои интересни факти за колагена

Колаген тип І е забележителен с това, че е много разтеглив и в същото време е по-силен от стоманата, изчислено на грам. Той управлява регенерацията на тъканите и е незаменим при рани от изгаряния.

Колагенът е около 30 процента от белтъчините в тялото, а те пък, от своя страна, съставляват 20 процента от телесното тегло.

В роговицата и лещата на окото колагенът е в кристална форма.

Колагенът има голяма издръжливост на опън и е незаменим в ставните връзки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest