Дефицит на фосфор
Deficit fosfora

Дефицит на фосфор

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651112k
храни с фосфор
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

След калция, фосфорът е вторият най-често срещан минерал в човешкото тяло. Той е жизненонеобходим за човешкия организъм. Фосфорът не се среща в свободно състояние в природата. Той е силно реактивен.

Фосфорът е много важен за формирането на костите и за водно-електролитния баланс в човешкия организъм.

Фосфорът е 1% от телесното тегло на човек. Това означава, че в тялото на възрастен човек има около 600-700 грама фосфор. Най-голям процент от този фосфор се намира в костите. Това е около 85%. В костите фосфорът е под формата на хидроксиапатит. А останалите около 15% се намират в кръвта, мускулите и нервите.

Много рядко се случва да се наблюдава дефицит на фосфор. Той се съдържа в повечето храни и именно затова толкова рядко се среща неговия недостиг.

Най-добрите източници на фосфор са рибата, яйцата, пилешкото месо, тиквените семки, пълнозърнестите храни, ядките, бирената мая, трици, чесън, царевица, бобови растения и какао. Храните с повече протеини съдържат големи количества фосфор.

симптоми при дефицит на фосфор

При дефицит на фосфор се наблюдават следните симптоми: сърдечна и дихателна недостатъчност, мускулна слабост, и по-рядко припадъци и кома.

Наблюдава се още и изтръпване на крайниците, предразположение към образуване на камъни в бъбреците, тревожност, мускулни спазми, загуба на апетит, анемия, податливост към инфекции, костите стават крехки и чупливи. При децата дефицитът на фосфор може да доведе до забавяне или спиране на растежа.

Фосфорният дефицит се среща най-често при хора, които спазват строги диети за много продължително време или при вегетарианците.

Също така продължителната употреба на антиациди и алкохолната злоупотреба могат да доведат до дефицит на фосфор. Хора, които приемат много малко сол, също са застрашени от дефицит на фосфор.

В човешкия организъм фосфорът и калцият са тясно свързани. Те се откриват заедно в кръвния серум. За поддържането на правилен химичен баланс между двата елемента човешкият организъм се нужда от два пъти повече калций, отколкото от фосфор. Повишените нива на фосфора също са опасни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest