Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Копален - смъртоносния деликатес, който надали ще опитате

Копален - смъртоносния деликатес, който надали ще опитате

Копален (Kopalhen)
Снимка: tunnel.ru

Само допреди няколко десетилетия за нас беше непонятно как японците могат да се хранят със сурова риба. Вероятно и до ден днешен също така ни е странно как могат да консумират отровната риба Фугу. Тук обаче ще ви запознаем с един доста странен деликатес, който не идва от Япония, а от студените земи на Чукотка, които ние свързваме предимно с вицовете за чукчите.

Този несъмнено странен деликатес се нарича Копален (Kopalhen) и всъщност не е съвсем сигурно, че произхожда от Чукотка, защото много народи, откъснати от цивилизацията, които живеят в Крайния Север, го използват когато заради студа остават без препитание. Популярен е и сред ескимосите.

Какво всъщност представлява Копален, защо се счита за смъртоносен и защо смятаме, че надали ще го опитате.

Копален е месен деликатес, който обаче се приготвя от умрели животни. В Чукотка по правило се приготвя от по-възрастните сърни или елени, които след като бъдат уловени, се държат целенасочено гладни с цел прочистване на червата им. Освен сърни и елени за същата цел могат да бъдат използвани тюлени, моржове и дори китове. В различните райони народите действат по различен начин, и то най-вече в зависимост от това какво са успели да хванат.

Независимо какво е животното, то задължително се държи няколко дни гладно, след което се удушава, за да може да се запази целостта на кожата му. След това трупът му се накисва за известно време във вода, обикновено в някое блато. Оставя се да се отцеди, поръсва се с торф и се заравя в земята, така че да не бъде открито и изядено от други животни.

Този "ритуал" обикновено се прави през лятото, когато има какво да бъде уловено, а идеята е самият Копален да бъде готов до зимата, когато има сериозен недостиг на каквато и да е храна. Над дупката, в която е заровено умъртвеното животно, се поставя някакъв парцал с ярки цветове, по който зимно време хората да могат да открият заровената си храна.

Сигурно вече си отговорихте на въпроса защо смятаме, че надали ще опитате този деликатес. Най-малкото защото трудно бихте си го приготвили. Но освен това неговата консумация може да бъде смъртоносна за вас, защото стомахът ви не би могъл да се справи със смилането му.

Учените обясняват факта, че чукчите, както и всички останали народи, специализирали се в приготвянето на Копален, могат да го консумират спокойно единствено защото от деца са били захранени с подобно месо - вместо попара например.

Вижте още от стряскащите храни по света

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest