Според първоначалното си значение думата пай означава вид печиво от тесто с плънка от плодове, месо, риба, зеленчуци, сирена, кремове, шоколад, ядки или други сладка или солени продукти.
В този смисъл типични пайове са например руският пирог и мексиканските емпанади. Те се наричат пайове с две кори, защото плънката е напълно затворена в тестената обвивка.
Ще ви представим английски вариант на пай със свинско и пилешко месо стъпка по стъпка. Подходящ е за делник и празник и винаги впечатлява с външния си вид.
Пай със свинско и пилешко
Необходими продукти:
200 г месо от качествени свински наденички
200 г нарязан бекон
300 г шунка нарязана на кубчета
1 ч.л индийско орехче
1 ч.л череп пипер смлян
12 връзка нарязан магданоз
400 г пилешко филе нарязано на тънки филета
18 сушени кайсии
3 листа желатин
1 кубче пилешки бульон
За тестото:
450 г брашно
100 г свинска мас
150 мл вода
1ч.л. сол
4 с.л. прясно мляко
1 яйце
Начин на приготвяне:
1. Сложете в робот месото от наденичките, бекона и половината от шунката и направете на груба смес. Извадете сместа в купа добавете останалата шунка и подправете със сол, черен пипер, индийско орехче и магданоз. Разбъркайте добре;
2. За тестото сложете в купа брашното и солта. Затоплете на котлона в подходящ съд водата, млякото и маста, докато маста се стопи, но без да завира. Изсипете сместа в купата с брашното и разбъркайте с дървена лъжица;
3. С ръце замесете гладко тесто. Намажете с мас правоъгълна форма за кекс и я поръсете с брашно;
4. Отделете 13 от тестото настрани. Върху набрашнен плот разточете останалото тесто на кора с дебелина 1.5 см. Прехвърлете тестото във формата и с ръце го притиснете към нея от всички страни, като оставите малко да виси навън;
5. Започнете да подреждате плънката. Най-отдолу сложете 14 от сместа с наденичките. Покрийте с половината пилешко, като го нареждате плътно;
6. Върху пилешкото подредете още 14 от сместа с наденички. Отгоре направете плътен ред от сушените кайсии;
7. Върху кайсиите сложете още 14 от сместа с наденички, върху него останалото пилешко и накрая последната 14 от сместа. Старайте се да оформяте хубави равномерни пластове за да изглежда красиво при срязване;
8. Загрейте фурната до 200 градуса. Разточете останалото тесто и покрийте пая. Намажете краищата с разбитото яйце и ги притиснете добре;
9. С остър нож изрежете излишното тесто. Накъдрете ръбовете на тестото с пръсти за по-добър външен вид;
10. Направете малка дупка в средата на пая и сложете там метален накрайник на пош. Намажете пая с разбитото яйце. Печете 30 минути на 200 градуса и после още 60 минути но 180 градуса. Оставете да изстене напълно и тогава извадете от формата;
11. Накиснете листата желатин в студена вода и разтворете бульона в 500 мл топла вода. Изцедете желатина и го прибавете към топлия бульон и разбъркайте добре. Охладете сместа до стайна температура и налейте в пая през накрайника с помощта на фуния. Оставете да се охлади за поне 4 часа и тогава сервирайте.
Коментари