Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сувлаки - как се приготвя и подходящи подправки

Сувлаки - как се приготвя и подходящи подправки

сувлаки
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
Виж ››

Ако сте били в Гърция, но не сте опитали сувлаки – значи не сте успели да се докоснете до най-традиционната рецепта от гръцката кухня. Не минава тържество или сбирка, без на масата да присъства това ястие.

Какво всъщност представлява? Това е гръцко шишче, което в най-опростения традиционен вариант се състои само от парченца месо, наредени на дървен или метален шиш. Все пак разновидносттите на сувлаки със зеленчуци между месото са не по-малко вкусни и апетитни.

Какъв точно вид сувлаки – със или без зеленчуци, ще си приготвите, зависи от вашия вкус. Добре е, ако сте решили да се придържате към гръцките традиции, да използвате свинско месо.

Изберете крехки парченца от горната част на предния бут. Възможно е да ползвате пилешко или агнешко, но помнете – истинските сувлакита се правят от свинско месо. Нарежете на парченца – средни по големина и във формата на кубчета.

Овкусете със сол, зехтин, черен пипер, риган и наредете месните парчета на шишчетата. Ако сте избрали да добавите зеленчуци във вашето сувлаки, редувайте парченце месо с парченце зеленчук. Най-често за целта в Гърция се ползват нарязани чушки и лук, а понякога още домат и тиквичка.

Следват два варианта – да поставите веднага шишчето да се пече или да го накиснете през нощта в марината. В първия случай ще се наслаждавате само на вкуса и аромата на месото и подправките.

приготвяне на сувлаки

Във втория случай ще получите по-крехки шишчета, обогатени от съставките на маринатата. Ако не знаете какво да изберете, просто опитайте и двата варианта.

В случай че решите да мариновате вашите шишчета сувлаки, направете марината от зехтин, лимон, чесън, лук, риган, сол, черен пипер, бяло вино, розмарин, мащерка. Това са най-подходящите компоненти на една марината за сувлаки. Ако не харесвате някоя от съставките, просто не я слагайте. Добре е месото да престои накиснато минимум няколко часа, а най-добре цяла нощ.

Финалният момент в приготвянето на сувлаки е печенето. Той не само, че не е без значение как ще се случи, а е изключителен важен. Най-добрият избор е да опечете шишчетата на дървени въглища. Вкусът е неповторим.

Също отличен вариант са всички видове барбекюта. Най-неподходяща е електрическата скара или тиган. По-добре не избирайте тези варианти, ако искате да получите традиционен гръцки вкус на сувлаки.

Ами това е – добър апетит и „я мас“, както се казва в съседна Гърция!

Ако желаете да разгледате и други рецепти за шишчета, разгледайте тези предложения за шишчета, а защо не да си вземете и дървени шишчета, за да си ги направите още тези дни?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest