gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо гъбите са полезни за сърцето

Защо гъбите са полезни за сърцето

Защо гъбите са полезни за сърцето
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Гъбите са една от най-уникалните природни храни. Става въпрос за ядливите гъби, защото на всички са известни пораженията, които нанасят отровните им двойници.

Печурки, трюфели и други консумирани масово днес гъби са били добре познати още в античността, за което свидетелства древногръцкият учен Теофраст, посветил им свои трудове.

Гъбите имат хранителна стойност каквато имат зеленчуците и месните храни, тоест съдържанието на белтъчините, мазнините, минералните соли и вода е характерно и за техния състав.

Вкусовите им качества ги нареждат на челните места сред другите растителни храни, а способността им да търпят всякаква топлинна обработка ги прави подходящи както за основна храна, така и за добавка към всякакви ястия.

Наред с хранителните им достойнства, трябва да изтъкнем и полезните свойства на гъбите, които ги правят обект на интерес от страна на медицината.

Фунготерапията се занимава с изследване и използване на лечебните свойства на гъбите. Важността на пеницилина и други антибиотици, които се съдържат в гъбите, са намерили отдавна приложение в лечебната практика.

Едно от значителните достойнства на гъбите като храна е фактът, че те играят роля за здравето на сърцето. Важността на този факт предполага нуждата гъбите да бъдат включени в ежедневното меню на всеки здрав възрастен човек.

На какво се дължат здравословните ползи на гъбите за сърцето?

Ползи от гъбите за сърцето

Протеините, витамините от група В, витамин С, никотиновата и фолиевата киселини, калият, калцият, фосфорът и желязото са елементите, които влияят положително върху работата на сърцето, на нервната система, на кръвообращението, а също така укрепващо върху костите.

Гъбите, и в частност най-широко консумираните печурки сред всички 100 вида ядливи гъби, правят най-добра симбиоза със зърнените храни, месото и зеленчуците.

Съветите на диетолозите за избор на най-добрите екземпляри от тази безумно вкусна природна храна, са няколко.

- Добре е изборът да спре върху белите гъби, с розово или бежово оцветяване, но задължително без тъмни петна;

- Матовият оттенък на шапчицата на гъбата показва, че тя е прясна;

- Ароматът им също е показателен, пресните миришат силно и приятно;

- Свежестта на пънчето показва, че скоро гъбата е била отделена от земята;

- Свежите гъби са твърди.

Трябва да се знае, че гъбите са тежка храна и не са подходящи за неукрепналия храносмилателен тракт на деца под 5 години. Те не бива да присъстват често в тяхната хранителна диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest