gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-нискокалоричните риби

Най-нискокалоричните риби

нискокалорични риби
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра-10%
Препоръчано за теб:
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра
48.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Ясно е, че в следните редове ще ви запознаем с най-нискокалоричните риби, като дори ще добавим информация и за морските дарове. Изрично искаме да подчертаем обаче, че рибите сами по себе си са изключително полезна храна и това, че тук ще изброим само най-нискокалоричните риби съвсем не означава, че трябва да се лишите от консумацията на останалите.

Да дадем пример със сьомгата, защото тя се счита за една от най-здравословните риби заради богатството си на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в нея. Това е безспорен факт. Същевременно няма как да я включим в нашия списък, защото тя не е нискокалорична. Дали тогава да я ядете? Категорично - да!

Също така можете да превърнете дори и най-нискокалоричната риба в доста калорична храна ако решите да я пържите, панирате или пък приготвяте на фурна с майонезен, сметанов или друг по-тежък сос.

Сред най-нискокалоричните риби спада бялата риба, каракудата (известна е и като карас), треска, минтай (също вид треска), щуката, кефалът, пъстървата, рибата тон, речният костур, михалца (известна и като налим, също вид треска) и платиката (от семейство шаранови).

Няма как за всяка риба да ви предложим точните калории, но всички гореизброени съдържат около 100 калории на 100 г. Някои от тях са около 70 кал, а други около 110. В сравнение в 100 г печена на скара сьомга се съдържат над 280 калории, а в 100 г змиорка над 330 калории. Отново подчертаваме, че поради факта, че тези риби са по-висококалорични, това не означава, че трябва да ги отбягвате.

треската е сред най-нискокалоричните риби

Всеки отделен вид риба изисква конкретна термична обработка, но обикновено филето може да бъде приготвено на скара, на пара или във фурна. Останалите части на рибата са много подходящи за рибена чорба, особено главите на по-големите риби.

Рибата тон пък която у нас обикновено се среща предимно консервирана (за да е нискокалорична избирайте риба тон в собствен сос, а не в олио) е много подходяща за приготвянето на различни салати.

Що касае до морските дарове, почти всички от тях са с ниско съдържание на калории. Мидите, раците, октоподите, скаридите и стридите са с под 100 калории на 100 гр продукт.

Да не забравяме и Кралят сред раците - омарът, който съдържа под 90 калории за 100 г. Естествено поради скъпата си цена не всеки от нас ще има възможност да си устрои пир с омари или пък стриди, но ние искрено ви го пожелаваме!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest