Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Идеи за мезета за празнична трапеза

Идеи за мезета за празнична трапеза

Mезета за празнична трапеза

Няма човек, който да не знае значението на думата мезе, но малко повече информация никога не е излишна. Думата е от турски произход и се използва за название на храната, която се поднася като разядка или допълнение към алкохола, за предпазване от напиване.

Консумацията на мезето е удоволствие за гостите, защото с него започва всяка празнична трапеза. Въпросът какво да бъде мезето, тънко или дебело да се нарежат съставките, които оформят цялата композиция, и как да се подредят, за да изглеждат ефектно и красиво на масата, е въпрос, който не е с повишена трудност.

Има няколко основни правила, които трябва да се спазват, при създаването на композицията в салатиерата:

- Месните, млечните или зеленчуковите продукти се обособяват в отделни редици или карета, в зависимост от замисъла, като всеки ред или каре е добре да бъде от един и същи вид колбас, млечен продукт или зеленчук. Симетрията е основно изискване, което създава красивата картина на цялото плато;

- Дребните съставки като маслини, гроздови зърна и други трябва да отговарят на същото изискване, дори когато са посипани в платото, е нужно да не нарушават общия замисъл, който се подчинява на чувството за красив ред на съставките;

Самият начин на подреждане на празничните мезета е изцяло дело на фантазията на домакинята, която създава композицията на мезетата.

Интересна идея е някое от мезетата да бъде тематично. Например новогодишното мезе може да бъде посветено на годината, която се посреща. Предстои да посрещнем годината на Металния Вол според китайския календар, затова най-сръчните и креативните могат да изваят главата на вола в чинията като мезе.

От кашкавал и топено сирене, подправени с майонеза и чесън, може да се изваят рогата на вола и муцуната му. От колбас - ушите и муцуната му. От сварено яйце - очите, а с маслини - ноздрите, веждите и зениците на очите. Цялата композиция може да се декорира отстрани със свежа салата.

За начинаещи домакини също има подходящи и не по-малко вкусни варианти. Такъв е разядката с червени сушени чушки и лук. Трябва само чушките да се изпекат или сварят, да се обелят и нарежат на дребно, а после да се стрият на пюре. Няколко стръка пресен лук се нарязват и счукват със сол. Смесват се с чушките, овкусяват се с олио и оцет и се получава вкусно мезе за ракията.

Световната кухня дава също много добри идеи за мезета за празника - тапас, антипасти, сред които различни брускети, сирена, също са перфектните мезета за всеки повод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати