Ако имате навика всеки ден да се храните на крак с бързи закуски от рода на сандвичи, хамбургери и хотдози, имайте предвид, че този хранителен режим се отразява пагубно на сърцето ви.
Учени от Университета в Харвард твърдят това. Според тях само две филийки с две парчета добре подправен със сол, химикали и подложен на термична обработка колбас, увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания с почти 50 процента.
От диабет, рак на червата или на рак на гърдата пък са заплашени любителите на сандвичи с шунка, бекон, салам или кренвирш.
Не за първи път учените предупреждава за вредата от колбасите. Според тях, ако всеки ден консумираме по 100 грама шунка или салам, рискът да ни сполетят болести на сърцето скача с 42 процента. А на диабет тип 2 - с 19%.
Заводските колбаси са пълни със сол. А тя от своя страна повишава кръвното налягането. То пък е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания. С две думи - всичко е навързано.
Консервантите, които се съдържат също в колбасите, пък са на базата на нитратите и са фактор за атеросклероза.
За да не натоварвате сърцето си, яжте месо най-много два пъти в седмицата, съветват експертите по здравословно хранене. Същото важи и за рибата, тъй като тя задържа токсични вещества.
Най-полезно е да се храните с плодове и зеленчуци, произведени в собствената ви градина.
Коментари