gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»У нас се пече най-чистият хляб на планетата

У нас се пече най-чистият хляб на планетата

Най-чистият хляб
Снимка: tvevropa/ YouTube
Най-чистият хляб
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Хлябът е основна българска храна, а и продукт, който се произвежда в различни разновидности във всички кътчета на света. Само в Германия се пекат над 3200 вида насъщен. Неслучайно имаме много поговорки, свързани с него. Най-известната народна мъдрост е тази, че никой не е по-голям от хляба.

В светлината на това безспорно мъдро твърдение идва фактът, че у нас се пече най-чистият хляб в света. Това обаче важи само за този, който се приготвя в малката пекарна на Богдан Богданов в Стара Загора. Уникално вкусният продукт се прави по древна българска рецепта и очаквано не съдържа никакви консерванти.

Съставките на най-чистия хляб са същите, използвани в едни по-древни времена - брашно, сол, изворна вода, а магическата съставка е живият квас. Естествените лактобацили в брашното и водата са същите, които има и в прочутото ни родно кисело мляко.

По думите на хлебаря Богданов, той налива изворна вода в ръженото брашно и бактериите започват да се размножават чрез млечно- кисела ферментация. При престояването на маята на топло тя ферментира.

Хлябът, който се пече с такава закваска, може да престои цял месец да изсъхне и без да промени вкуса си. Това е причината старите поколения, които са приготвяли хляба си в домашни условия, да го правят само веднъж в седмицата и въпреки това да имат всеки ден пресен и вкусен хляб. Сега тези качества на хлебните продукти се постигат с много консерванти и подобрители, които обаче имат и своето вредно въздействие върху организма.

Разликата с хляба на Богданов е, че неговият кара хората да се усещат в чудесно здраве. Друго негово забележително достойнство е, че така се възражда древна българска традиция.

Произведен по този начин, хлябът не е в промишлени количества. Предлагат се за продажба едва 70 хляба дневно. Всички са увити в хартия от чиста целулоза, за да не променят вкуса си. Колкото повече стои, този уникален хляб с квас става по-вкусен.

Мечтата на пекаря Богдан Богданов, произвеждащ най-чистия хляб на планетата, е да намери истинска стара пещ, в каквато се е изпичал хляб в древната българска традиция, защото за момента това се прави в модерна фурна.

За заслугите към основната ни храна Богдан Богданов получава признание от ЮНЕСКО. Той е обявен за живо съкровище заради приноса му към това най-древно занимание на човечеството, чието начало се корени в дълбините на времето, още към епохата на неолита.

И в модерната ни епоха човешкият род не е открил друга храна, която да замести хляба по важност, и затова признанието към българския пекар е признание към цялата ни традиция, свързана с това основно многовековно занимание на човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати