Чай от физалис - защо да го пием?
Čaj od fizalisa - zašto da ga pijemo?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чай от физалис - защо да го пием?

Чай от физалис - защо да го пием?

МарияМария
Новак
3
Чай от физалис - защо да го пием?
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

Съществуват най-различни видове чай – от плодови, през билкови, до такива за детокс и укрепване на имунната система. Широкоразпространен в света, чаят от физалис все още не е толкова популярен в България.

Физалисът представлява екзотично растение, за чиято родина се смята Южна Америка. Въпреки своята слаба популярност у нас той има редица ползи за човешкия организъм, които го правят толкова полезен и предпочитан най-вече под формата на напитка.

В тази статия ще Ви запознаем отблизо с ползите от физалиса – какви са неговите лечебни свойства, как влияе на човешкия организъм и защо е хубаво да пием чай от физалис.

Виж още отглеждане на физалис.

Физалис – Изумруденият плод

Физалисът, както вече споменахме, е с произход Южна Америка. Той обича влажния и топъл климат на тропиците. Принадлежи на семейство Картофови, като често е наричан с имената изумруден плод и глинена боровинка.

Плодчетата на физалиса имат оранжев цвят, а по големина много наподобяват чери домати. Различното при тях е, че са изцяло обвити от шушулка, която ги предпазва от студ и външни наранявания.

Може да си хапвате от този плод без притеснения, защото той е изцяло безопасен за консумация. Вкусът му е предимно сладникав, като е възможно леко да киселее. Препоръчително е плодовете на физалиса да се приемат сушени, а не пресни. В тази си форма за известни като инка бери.

Полезни свойства на физалиса

Физалис

Наред със своите вкусови качества, физалисът притежава редица полезни и специфични свойства. Това се дължи на съдържанието на мастни киселини; видове активни вещества като сапонини, полифеноли, флавоноиди, танин, витамин С и др. В плодовете на физалиса можем да открием и витамините А, В1, В2 и В6.

Преди няколко години учени в щата Пара в Бразилия правят обстойно изследване на растението. В стъблото му откриват вещество, което допринася за растежа на невроните, свързани с човешката памет. Благодарение на него се създават нови неврони, а това помага при възстановяването на хора, които имат невродегенеративни заболявания.

Физалисът е изключително силен антиоксидант и деуретик. Действа антивирусно, противовъзпалително и пречиства тялото от токсични вещества.

Чай от физалис – защо да го пием?

След като Ви запознахме отблизо с физалиса и неговите свойства, е време да обясним защо е полезно да консумираме физалиса под формата на чай. А ето и пет причини да консумирате чай от физалис:

• Силно антисептично действие: Физалисът е известен със своето антисептично действие, което помага при възпаление на дихателните пътища. Листата и плодовете му се препоръчват на хора, болни от астма;

Прочистване на кръвта: В плодовете на физалиса има високо съдържание на желязо, което носи много ползи на нашия организъм. Те притежават и антисептични свойства, които прочистват кръвта от тежките метали. Физалисът играе важна роля и в образуването на червени кръвни телца, които са есенциални за кръвоносната система;

Физалис помага при грип

• Успокояващо действие: Мелатонинът, съдържащ се в този плод, регулира биоритъма и има антистрес действие. Чаят от физалис е идеален за консумация преди лягане, защото действа успокояващо и гарантира по-спокоен сън;

Имуностимулант: Физалисът е добро решение при простуда и грип, болно гърло и възпалени дихателни пътища. Може да си приготвите чай от физалис, като запарите няколко листа от растението във вряла вода и ги оставите около десет минути. След това водата се прецежда и е готова за консумация;

• Грижи се за здравето на бъбреците: С негова помощ лесно се отделя албуминът от бъбреците. При нефрит и бъбречни заболявания се препоръчва пиенето на чай от физалис.

Физалисът притежава редица интересни и полезни свойства, които имат големи ползи за човешкия организъм. Консумацията на този плод може да бъде много благоприятна за Вашето тяло, а чаят от физалис ще се погрижи за Вашето здраве и имунитет!

Вижте кулинарната употреба на физалис, за да може да приготвите и нещо вкусно с този полезен плод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest