Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чай от касис - защо да го пием

Чай от касис - защо да го пием

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Чай от касис - защо да го пием

Касисът е храст, чиито плодове, листа и клони са богати на витамини и минерали. В народната медицина касисът се използва за укрепване на имунната система и лечение на някои заболявания. Чаят от листата на касис е много популярен сред хората в някои по-северни страни. Нека видим защо.

Всичко е полезно в касиса - и плодовете, и листата, и дори клонките. Плодовете на касиса могат да се консумират пресни, да се правят на сок, а ако са изсушени, може да се направи чай. Въпреки че е по-обичайно хората да приготвят чай от листа от касиса, както и от клонките му.

За приготвяне на такъв чай ​​се използват както пресни, така и сушени листа или клонки от касис. Следователно чаят от касис е актуален по всяко време на годината.

Как се събират листа от касис за чай

Листа касис
Снимка: Pezibear/pixabay.com

Листата на касиса се събират по време на периода на цъфтеж. По това време те натрупват максимално количество основни витамини, макро- и микроелементи. Важно е храстите да не са били химически третирани месец преди това. Листата трябва да бъдат избрани здрави, без наличие на гъбички.

Времето за събиране трябва да е между 10-12 часа, така че сутрешната роса вече да е изсъхнала, времето трябва да е ясно, с минимална влажност. След това те трябва да бъдат правилно изсушени и съхранявани:

- тънък слой от събраните суровини се нарежда върху гладка повърхност (тава за печене, чиния);

- оставете за 1 ден на тъмно място, скрито от слънчева светлина;

- листа, чиито ръбове са изсъхнали, се събират на купчини от 10 броя и се навиват с тръба;

- след това се поставят в емайлирана купа, покрита с влажна кърпа и поставена на топло място за 12 часа за ферментация;

- след изтичане на времето се изсушава във фурната при температура 100 С;

Можете да ги съхранявате 2-3 години в стъклен съд с плътно затворен капак или памучни торбички.

Клонките на касиса се събират рано напролет, когато храстът се подрязва. Сушат се на сянка на проветриво място. Плодовете се събират при пълна зрялост.

Полезни свойства на касиса

По време на периода на цъфтеж листата натрупват максимално аскорбинова киселина, етерични масла, фитонциди, така че тяхното използване на чай:

- Блокира развитието на възпаление. Използва се в борбата срещу настинки като отвари;

- Действат бактерицидно и антисептично, противогъбично;

- Укрепва защитните функции на тялото;

- Също така чаят от касис има потогонно действие, понижава телесната температура;

- Листата от касис се използват и при възпаление на устната кухина;

- Този чай помага при заболявания на гърлото, облекчава пресипналостта;

- Инхибира образуването на свободни радикали. Като антиоксидант поради наличието на полифенолни съединения те предотвратяват метаболитни нарушения, стареене на тялото и допринасят за отстраняването на токсините;

- Има тонизиращ ефект;

- Помага за отстраняване на пикочната киселина;

- Спомага за поддържане плътността на зъбите и костите;

- Укрепва миокарда и регулира кръвообращението (поради наличието на калий, калций, фосфор);

- Укрепва стените на кръвоносните съдове, прави ги еластични, има диуретично действие;

- Помага при камъни в жлъчния мехур и бъбреците;

- Чаят от листата на касис е добро профилактично средство за заболявания на стомашно-чревния тракт, повишава апетита.

Как да си направим чай от касис

Чай от касис

За да направите чай, ще ви трябват две супени лъжици натрошени листа от касис на 0.5 литра вряща вода. Залейте листата с вряща вода и оставете да се запари за 15-20 минути. Към листата могат да се добавят и клончета от касис, а по желание и плодове. Към такъв чай ​​могат да се добавят мента, листа от малина, къпини или цветове от жасмин. Чаят ще бъде още по-ароматен и по-здравословен.

От чая от касис ще получите много ползи и приятни впечатления от неговия вкус и аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest