Потогонни билки
Biljke za preznojavanje

Потогонни билки

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
25066116
кои са потогонните билки
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.
Виж ››

В народната медицина изпотяването се е използвало като средство за облекчаване на състоянието, а дори и за лечение на много заболявания.

Народните лечители са познавали ролята на изпотяването за нормализиране на кръвообращението, подобряване на лимфната циркулация, елиминиране високата температура, треската и студените тръпки и в същото време за премахване на отока и токсините от тялото. За да предизвикат изпотяване, те са използвали така наречените потогонни билки.

Тези растения са много полезни при настинки и възпаления за подобряване на общото състояние на тялото. При настъпване на настинка, възпаление или обостряне и висока температура, защитната енергия на организма отслабва, в резултат на което изпотяването спира и циркулацията на кръвта се влошава. Растенията, като увеличават изпотяването в човешкото тяло, помагат да се възстановят защитните му сили.

Ефектите им са следните:

- обилно изпотяване;

- отпускане на напрежението в човешкото тяло, изчезване на болката в ставите;

- облекчаване на трескавото състояние на тялото и понижаване на температурата;

- изчезване на раздразнения и кожни обриви;

- отстраняване на излишната вода от тялото и премахване на подпухналостта;

- помощ при главоболие.

Всеки знае, че повишеното изпотяване в човешкото тяло води до увеличаване на отделянето на метаболитни продукти и токсични вещества от тялото, които проникват в тялото отвън или се образуват в него по време на различни заболявания. С изхвърлянето на токсините се увеличава силата на организма да се бори с заболяването.

Също така изпотяването улеснява работата на бъбреците, има положителен ефект върху работата на черния дроб. Потогонните билки също са използвани за облекчаване на диария и дизентерия, както и за възпаления на бъбреци, пикочен и жлъчен мехур. Те успешно отстраняват болестотворните бактерии заедно с изхвърлените течности.

Потогонен чай често се препоръчва и за отслабване. Той ще премахне излишната вода от тялото заедно с токсините. Това води до подобряване на метаболизма и увеличаване на енергията, до по-добро усвояване на хранителните вещества.

Когато се определя коя или кои билки да бъдат използвани в конкретна ситуация, трябва да се вземат в предвид няколко фактора:

- за какво заболяване (симптом) ще са нужни;

- какво е общото здравословно състояние на човека и има ли други заболявания;

- какво е цялостното действие на дадената билка, на какви други процеси в организма оказва влияние;

- може ли да има билката негативен ефект върху други заболявания на болния;

- има ли билката странични ефекти и противопоказания и могат ли те да навредят на този, който ще я приема;

- има ли болния склонност към алергии и приемал ли е преди тази билка.

Точният подбор на конкретни билки за определен човек и заболяване е много важен. Целта е да се помогне на процеса на оздравяване максимално, без да има риск от евентуална вреда. Такъв подбор може да бъде направен от опитен фитотерапевт.

потогонни билки

Потогонният ефект се улеснява от използването на гореща течност. Затова билките се препоръчва да се се приемат като горещ чай (запарка или отвара). Когато приемате потогонна билкова напитка се препоръчва след това да легнете и да се завиете добре, за да предизвикате изпотяването. След това е нужно да се преоблечете и да не се подлагате на резки температурни промени. Обикновено тези процедури се правят вечер.

Потогонните може да се приемат поединично или да се комбинират в потогонна смес. При различните заболявания се търси различен ефект на сместа. Например, при респираторни заболявания се подбират билки, които имат и противовъзпалителен, болкоуспокояващ и отхрачващ ефект.

Списък с най-познатите и използвани потогонни билки:

- черен бъз цвят;

- липов цвят;

- анасон семена;

- малина - листа и плодове;

- къпина - листа и плодове;

- горска ягода - листа и плодове;

- червена калина;

- касис;

- череши;

- черница;

- трънка;

- градински чай;

- лайка;

- мащерка;

- риган;

- босилек;

- маточина;

- бял равнец;

- невен;

- синя жлъчка;

- бял оман;

- трицветна теменуга;

- черен пипер;

- лют червен пипер;

- канела;

- карамфил;

- чесън;

- джинджифил;

- червена детелина;

- корен на валериана;

- лечебен лопен цвят;

- репей;

- подбел;

- влакнест казашки бодил;

- кора от върба;

- бяла бреза пъпки;

- сапуниче;

- лютива мента;

- овес;

- горчив пелин;

- гръмотрън;

- женско биле;

- полски хвощ;

- камшик;

- лазаркиня;

- жаблек.

Ако решите да използвате непознати ви досега потогонни билки, не забравяйте да се консултирате със специалист, особено когато приемате лекарства. Прочетете информация за билката и вижте дали нямате противопоказания за употребата и и спазвайте дозировките. Не забравяйте, че самолечението може да бъде опасно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest