Полезни свойства на ядките от праскови
Korisna svojstva koštica breskve
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни свойства на ядките от праскови

Полезни свойства на ядките от праскови

Полезни свойства на ядките от праскови
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Праскови, нектарини, сливи, кайсии и бадеми - какво свързва тези овошки?

Еднаквостта между тях се състои в наличието на много подобна костилка. При всички е нужно костилката да се счупи, за да се освободи ядката, която има форма на бадем.

По-важната прилика обаче е в съдържанието на химикала Лаетрил във високи дози. Той е познат повече като Амигдалин или витамин В17. Изследванията върху него показват, че раетрилът може да унищожава раковите клетки, като запазва здравите. Това е нещо като природен начин на химиотерапия, която пази другите тъкани и им помага, като унищожава раковите. Това е най-значителната полза от ядката на прасковата.

Трябва да се имат предвид обаче някои особености. Амигдалинът може да образува цианид, когато влезе в тялото и ако се предозира, има опасност от тежко отравяне. Затова употребата му от бременни жени и малки деца не се препоръчва, а за всички други е необходима голяма доза внимание и правилна употреба.

Ако се спазват тези правила в ядката на прасковата може да се намерят още много ползи. Те са богати на омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини с благоприятен ефект върху нервната система.

Ползи от ядката на прасковата

Калият, магнезият, желязото и калцият са сред ценните минерали в костилката на вкусния плод. Те са полезни за нервната, сърдечно-съдовата и други системи в организма.

Витамините от група В, А, С, Е и Р също са в добри дози в прасковената костилка и ще се погрижат за зрението, кожата, косата, ноктите.

Ядката на плода има и антиоксидантни свойства, забавящи стареенето, чистещи организма от токсини и с принос в борбата срещу рака.

Ядката на прасковата има свойства и на аналгетик, който се бори с хипертонията и артритните оплаквания, а катехините и керцетинът е антоцианинът са превенция срещу диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

От ядката се извлича масло, което намира широка употреба в козметологията. То избелва кожата, укрепва капилярите и поддържа клетките.

Ползите от този отпадъчен продукт от сочната праскова са много, стига да се използват разумно и премерено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest