gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Рибата и кръвното налягане

Рибата и кръвното налягане

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23962112
ползи от рибата за кръвното
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
11.00 лв.
Виж ››

Хипертонията или високото кръвно налягане е един от най-разпространените здравословни проблеми на съвременния свят. И въпреки че има много лекарства за за понижаване на кръвното налягане, те не работят за всички хора. Повече от една трета от хората, които приемат лекарства, все още имат високо кръвно налягане, а някои получават странични ефекти като умора и замаяност, в резултат на което те не желаят да ги приемат.

Част от решението на проблема с високото кръвно налягане е правилната диета. И тази диета би трябвало да включва риба. Сигурно сте чували, че „яденето на мазна риба може да понижи кръвното ви налягане“. Нека видим защо рибата е полезна за кръвното:

Омега-3

Изследователите са открили, че мазната риба, като скумрия, сьомга, сардини, може да помогне за защита на сърцето и мозъка ни от болести. Установено е, че те са богати на важен вид полиненаситени мазнини, наречени омега-3, за които е доказано, че помагат за понижаване на кръвното налягане.

Нормалното кръвно налягане е нещо, към което всички трябва да се стремим, тъй като високото се превръща в сериозна заплаха за здравето ни с течение на времето. Когато кръвното налягане е постоянно високо, притока на кръв през съдовете е силен, бурен и причинява втвърдяване, а понякога и увреждане на съдовите стени.

С течение на времето това означава, че сърцето трябва да работи под напрежение, което драстично увеличава риска от състояния като инфаркт, инсулт или сърдечна недостатъчност. Така че знаем, че здравословното, по-ниско кръвно налягане е по-добро за нас. А мазната риба може да играе роля в поддържането му на ниско ниво.

Чудите се как мазната риба работи за вашето кръвно налягане?

риба и кръвно

Някои учени предполагат, че рибеното масло води до разширяване или отпускане на кръвоносните съдове, което поддържа ниското налягане. Ако си представите, че маркучът става по-широк, водата ще тече през него по-гладко и с по-ниска скорост. Въпреки че е полезно парче от пъзела, как точно се случва това е неясно.

Екип от учени извършва проучване дали малките пори в стените на кръвоносните ни съдове могат да бъдат водещи в това. Порите, наречени калиеви канали, са отговорни за пропускането на малки молекули вътре и извън клетките.

Учените са убедени, че рибеното масло взаимодейства с тези канали, което ги кара да се отварят и именно това действие предизвиква разширяване на кръвоносните съдове. За да докажат или опровергаят своята теория, екипът анализира артериите на мишки, за да разгледа как рибеното масло взаимодейства с калиевите канали и какъв ефект има това.

Защо риба?

Лекарствата не са универсално средство и по същия начин, по който нашите форми на тялото са уникални, нашият вътрешен строеж също е уникален. Но преди да може да се персонализира лечението, трябва да има цялостно разбиране за това, което се случва по време на болестния процес.

Изследвания като това ни помагат да изградим по-подробна картина на високото кръвно налягане. Ако калиевите канали играят неразделна роля за понижаване на кръвното налягане, а маслото от рибата им влияе положително, то рибата трябва да стане част от здравословната диета на хората с хипертония.

Въпреки че знаем, че маслата в рибата са полезни за нас, това не означава, че трябва да забравяме ползите от балансираната диета като цяло. Комбинирането на мазна риба, като част от традиционната средиземноморска диета, ще даде на тялото ви най-добрия шанс да предотврати болестите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest