gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подправки за булгур

Подходящи подправки за булгур

Подходящи подправки за булгур
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Макар и да е позната от векове като питателна храна, днес булгурът придобива все по-голяма популярност сред хората, насочили се към здравословната кухня. Това се дължи на факта, че той е богат на протеини, минерали, фосфор, желязо, магнезий, цинк и др.

Булгурът бързо и трайно ни дава усещането за ситост, като същевременно не е никак калоричен. Явява се идеална храна за приготвянето на любимите ви ястия, дори и когато сте на диета.

По повод последното изказване отваряме скоби, за да подчертаем, че по време на спазване на диета не е добре да консумирате повече от 40-50 гр. от продукта.

В конкретната статия ще се опитаме да ви покажем обаче кои са най-подходящите подправки за булгур, тъй като много кулинари, които са все още неопитни в кухнята, не са запознати с тази тема.

На първо място ще споделим, че когато приготвяте ястия или гарнитури от булгур, то към него пасват идеално всякакви кореноплодни зеленчуци като моркови, глава от магданоз, целина, пащърнак и др.) и задължително лук (кромид лук, шалот, пресен лук ) и чесън.

Към булгура пасват чудесно традиционни подправки като сол и черен пипер, като последният задължително трябва да е прясно смлян. В арабската кухня буквално биха ви изгледали намръщено, ако решите да използвате вече смлян и пакетиран черен пипер.

Подправки за булгур

За подправяне на ястия от булгур арабите обикновено използват готов микс от подправки, известен като заатар. Няма как да ви изредим всички съставки на този микс, защото той варира както от самия регион, от който го закупувате, така и от вкусовите обичаи на местното население. Смята се почти за задължително обаче в него да има мащерка, риган, кимион, печен сусам, кориандър, сол и сумак. Понякога в състава на заатар се усеща и аромата на канела.

В азиатската кухня, в която булгурът също е на особена почит, си имат свой микс, известен като Пет подправки. Съставките му отново могат да варират, но за основни се считат сечуанския пипер, канелата, звездния анасон, карамфила и резенето. Петте подправки се използват за ароматизиране на булгура дори и в някои арабски държави.

Джинджифилът на прах, куркумата, пресният магданоз и риган са класически подправки за булгура, който между другото „носи“ и много добре на лимонов сок. Типичен пример е класическата салата табуле.

Италианците и испанците овкусяват булгура с пресен босилек и риган, сушени домати и каперси, а на Балканите булгурът може да бъде подправян и с така популярната за региона подправка- чубрицата.

Кюфтенца от булгур с подправки

В крайна сметка всичко е въпрос на вкус и можете да импровизирате, но не забравяйте, че не всички подправки си подхождат една с друга. Действайте по-предпазливо, докато намерите вашия микс или букет от подправки, които ви се струват най-подходящи за булгура.

Когато намерите своите ароматни треви, приготвяйте смело булгурени кюфтенца, супа с булгур и всякакви салати с булгур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest