Ако сте любители на китайската култура, то няма как да не знаете, че числото пет се свързва с петте елемента според местната философия. Сигурно сте чували за Петте свещени планини, но надали сте се замисляли, че и арките на портата на централния площад Тянанмън са точно пет на брой.
Числото пет е често срещано в китайските писания, поради което тук ще ви запознаем с петте свещени храни според китайските текстове. Те са известни и като петте свещени зърна и това са ориз, соя, булгур, просо и ечемик.
Ориз
Днес ориз се отглежда в държави от всички континенти с изключение на Азия, но неговата родина е Китай. Според историческите сведения именно там той започва да се култивира и то още около 7000 г. пр. н. е. Това се случва около басейна на река Яндзъ, най-дългата азиатска река и съответно най-голямата в Китай.
Оризът, който се е превърнал в символ на Китай, съвсем логично спада и към петте свещени храни на азиатската държава, като за това се съди не само по вековната му история, но и поради факта, че освен за препитание, той се е използвал и за много древни религиозни церемонии, някои от които се спазват и в наши дни в Китай.
Соя
Какво друго може да се каже за соята освен, че е много богата на протеини, всякакви хранителни минерали, витамини от В групата, фитинова киселина и др. Тя също е култивирана около 7 000 г. пр. н. е. и е играла основна роля за изхранването на многобройния китайски народ. Изчислено е, че в 100 г суров продукт се съдържат около 446 калории. Нищо чудно, че на соята е отредено място в китайските текстове като една от петте свещени храни.
Булгур
Булгурът е една от най-ценните храни за всички народи от Близкия Изток, Индия, Южна Азия, Армения и Балканите. Тя се използва от векове в кухнята им не само защото е много питателна, но и защото е изключително полезна. Има много популярни основни ястия с булгур, характерни за кухнята на тези народи, но също така от булгур се приготвя и така познатата ни салата Табуле, както и невероятните арабски кюфтенца.
Много преди днешните учени да са разгадали безценните съставки на булгура, който включва в себе си всякакви протеини и минерали, желязо, фосфор, магнезий, цинк, селен, калий, манган и др., китайският император Шен Нунг го включва към едно от петте свещени семена заедно с ориза, ечемика, просото и соята.
Просо
Макар в много държави просото да се използва предимно за фураж на селскостопански животни или за храна за птици, в Китай то от векове е признато за една от най-здравословните и лечебни храни. Днес от него се произвежда и така известната китайска ракия Маотай, като една бутилка от нея може да достигне цена от няколкостотин евро.
Ечемик
Погледнато в световен мащаб днес около половината от посевите на ечемик се разпределят между Русия и Китай. Тази култура бързо се напасва дори и към лоши метеорологични условия и не е особено претенциозна към почвата, в която се отглежда. Поради тази причина се предполага, че ечемикът е първата позната на човечеството зърнена култура.
Той е богат на витамини, минерали, нишесте и протеини (в сравнение с повечето зърнени култури, протеините в ечемика не се усвояват толкова пълноценно от човешкия организъм) и е обявен за петата свещена храна в китайските текстове.
Коментари