Отворена консерва трябва да се консумира във възможно най-кратък срок.
Ако част от консерва, приготвена в тенекиена кутия, остане неупотребена, тя непременно трябва да се прехвърли в стъклен буркан, порцеланова чиния или купичка, да бъде покрита и да се съхранява в хладилник, но не повече от 24 часа.
Сокът от зеленчуковите консерви (например от грах, зелен фасул консерва и др.) не бива да се изхвърля, понеже в него са преминали минерални соли, етерични масла и от части витамини. Отцеденият сок е пълноценна и подходяща прибавка към супи, сосове, маринати, а също и при топлинна обработка на продукти. Той е идеален разредител на всички видове майонези и други студени сосове.
Вкусът на пушена, солена, маринована или поставена в саламура риба се подобрява с прясно нарязан лук или праз, няколко капки растително масло и повече лимонов сок.
Наченат буркан със сладко се консумира докрай, преди да се отвори друг. Лъжичката, с която се взема сладко, трябва винаги да е суха.
Отворени буркани с компот лесно се вкисват, ако се държат на топло.
Туршия или зеле, които са престояли 1-2 часа извън саламурата, не бива да се връщат в общия съд, тъй като в тях вече са започнали промени и може да се повредят останалите продукти.
Коментари