Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Умни препоръки за ползване на консерви

Умни препоръки за ползване на консерви

GoldGold
Чирак
21179
Умни препоръки за ползване на консерви

Отворена консерва трябва да се консумира във възможно най-кратък срок.

Ако част от консерва, приготвена в тенекиена кутия, остане неупотребена, тя непременно трябва да се прехвърли в стъклен буркан, порцеланова чиния или купичка, да бъде покрита и да се съхранява в хладилник, но не повече от 24 часа.

Сокът от зеленчуковите консерви (например от грах, зелен фасул консерва и др.) не бива да се изхвърля, понеже в него са преминали минерални соли, етерични масла и от части витамини. Отцеденият сок е пълноценна и подходяща прибавка към супи, сосове, маринати, а също и при топлинна обработка на продукти. Той е идеален разредител на всички видове майонези и други студени сосове.

Вкусът на пушена, солена, маринована или поставена в саламура риба се подобрява с прясно нарязан лук или праз, няколко капки растително масло и повече лимонов сок.

Наченат буркан със сладко се консумира докрай, преди да се отвори друг. Лъжичката, с която се взема сладко, трябва винаги да е суха.

Отворени буркани с компот лесно се вкисват, ако се държат на топло.

Туршия или зеле, които са престояли 1-2 часа извън саламурата, не бива да се връщат в общия съд, тъй като в тях вече са започнали промени и може да се повредят останалите продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати