Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Либерика - третият любим сорт кафе

Либерика - третият любим сорт кафе

Либерика - третият любим сорт кафе

Арабика и Робуста са основните сортове, известни на всички любители на кафето. Но има и трети, по-малко популярен сорт и това е Либерика. Той има по-малка индустриална стойност, но все пак заслужава внимание.

Характеристики на сорта Либерика

Сорт Либерика сега се отглежда в плантации, разположени на различни континенти, но родното място на това дърво е Африка. Зоните на естествения му растеж са в западните, централни части на континента. В природата едно дърво може да достигне височина до 18 метра. При култивиране растенията се подрязват до 1.5 метра, за да се даде плътност на короната, за да се опрости събирането на плодовете.

Узряването на плодовете отнема повече от година. Освен това този процес е неравномерен. Следователно, на една плантация се осъществява събиране на няколко реколти. Цветовете и плодовете на Либерика имат приятен аромат, напомнящ миризмата на жасмин.

Но насекомите не го харесват, така че дърветата са надеждно защитени от вредители. Благоприятната зона за растеж на Либерика е влажна топла низина, разположена на надморска височина от 400 метра над морското равнище. Дърветата като глинеста почва предпочитат сенчести места. При суша плододаването спира.

Специфика на вкуса на сорта Либерика

Сорт кафе Либерика

Формата на зърната Либерика е уникална сред другите търговски видове. Тя е асиметрична, като едната страна е по-къса от другата, създавайки характерна "кука" на върха. Централната бразда също е по-назъбена в сравнение с другите кафеени зърна. Зърната на този сорт са едни от най-едрите, достигат до 35 на 15 мм. Съдържанието на кофеин в този сорт е между 0.7% и 2.4%, а ароматът и вкусът му са по-слаби от обичайните ни познати сортове кафе.

Въпреки слабите аромат и вкус някои любители на кафето ценят сорта Либерика. Най-популярни са India Anohki Coffee с нотки на мед, шоколад и анасон и My Liberica с вкус на млечен шоколад, ядки, жасмин. Експертите препоръчват използването на френска преса за варене на Liberica. На непривикналия вкусът на Либерика може да изглежда твърде непривичен. Можете да го омекотите с мляко, сметана, захар.

Сортът кафе Либерика почти не се използва самостоятелно за приготвяне на напитки, а обичайно в комбинация с други сортове. Използва се също в сладкарството, където може да влезе в състава на крем кафе, торти кафе или сладкиши с вкус на кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest