Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Демир бозан - за какво помага билковата комбинация

Демир бозан - за какво помага билковата комбинация

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Демир бозан - за какво помага билковата комбинация

През последните години стана много популярен в България растителният продукт, наречен Демир бозан. Името е от турски произход и се превежда директно като „разрушител на желязо“, което образно носи послание за нещо, което притежава много сила.

Демир бозан е билкова комбинация, продавана в търговската мрежа, като включва следните билки:

- Котешка стъпка (Clinopodium vulgare)

- Глог (Crataegus monogyna L. V)

- Блатен тъжник (Spirea ulmaria)

- Полски хвощ (Equisetum arvense)

- Великденче стрък (Veronica)

- Царевична коса (Zea Mays L._

Наричат я още тоник и еликсир за дълголетие, натурален билков продукт е и не съдържа консерванти или оцветители, както и кофеин.

Демир бозан действа противовъзпалително, пречистващо кръвта и диуретично. Оказва лечебно и благотворно влияние върху целия организъм. Успокоява и балансира нервната система, действа хипотензивно, като ускорява сърдечната честота. Подобрява кръвоснабдяването на сърцето и мозъка.

Има антихолестеролно действие, противовъзпалително (антисептично) и реминерализиращо действие.

Билковата отвара действа отхрачващо, дезинфекциращо и холеретично. Оказва лечебно въздействие при появил се бронхит, бронхиална астма, камъни в бъбреците и пикочните пътища, умствена умора /пренапрежение и стрес/, запек и др.

Също така Демир Бозан, има благоприятен ефект при:

- Възпаление на простатната жлеза;

- Гинекологични заболявания, включително миома и мастопатия;

- Нарушения на кръвоносната система;

- Високо кръвно налягане;

- Висок холестерол;

- Гастрит;

- Нарушения на черния дроб;

- Кожни заболявания;

- Екзема.

Примерни начини за приготвяне на отвара от Демир бозан

Демир бозан

1. Поставя се една филтърна торбичка с чай в подходяща посуда и се залива с 200 милилитра вряща вода. Покрива се и престоява на пара за 10 - 15 минути. Приема се по 200 милилитра чай по 3 пъти на ден преди хранене, като чаят трябва да е на стайна температура или леко топъл.

Рецептата е оригинална, направена под контрола на Българска агенция по безопасност на храните и Регионална здравна инспекция - София, България.

2. Залейте 2 супени лъжици от билковата смес с 500 милилитра вряла вода. Варете за 15 минути. Пийте от тази доза по 3 пъти на ден по 150 милилитра преди хранене.

Не е препоръчително Демир бозан да се използва при остро възпаление на бъбреците!

Отварата е вкусна дори натурална и без подсладители в нея!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest