gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво е ГХИ масло и за какво е полезно?

Какво е ГХИ масло и за какво е полезно?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
941921k
Какво е ГХИ масло и за какво е полезно?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Маслото ГХИ е млечна мазнина за готвене с уникален, орехов аромат. Маслото ГХИ е със световна популярност и се използва най-много в индийската кухня. Известно още като избистрено масло или пречистено масло, то е подходящо за всички видове ястия.

Традиционно се прави чрез нагряване на кравето мляко, докато съдържанието на водата в него се изпари и твърдите му млечни вещества могат да бъдат прецедени, оставяйки след себе си само течната мазнина.

Кулинарните експерти и диетолози са сертифицират маслото ГХИ като безопасно масло за готвене поради факта, че е богато на хранителни вещества, има висока точка на димене и прочие.

Маслото ГХИ съдържа огромно количество наситени мазнини. С направата на химичен анализ е установено, че съдържа 64% наситени мазнини, включително полезни мастни киселини като конюгирана линолова киселина (CLA ), бутират, омега-3, 6 киселини и др.

Кулинарните ентусиасти често използват чистото краве масло ГХИ като по-здравословен избор за готвене.

Вижте как се приготвя ГХИ в Индия.

Предимства на маслото ГХИ

ГХИ

Основните причини пречистеното масло да е предпочитано за готвене са:

- здравословните му предимства;

- лесното съхранение;

- по-дългия срок на годност и т.н.

Като масло за готвене ГХИ е универсален млечен продукт. Можете да използвате масло ГХИ при приготвянето на всякакви ястия и десерти. Независимо дали става въпрос за дълбоко пържене, сотиране или печене, можете да го използвате като олио. Маслото ГХИ е подходящо и за бавно готвене.

Освен че е идеално за всевъзможни кулинарни подвизи, то е и отличен подобрител на вкуса на готвените ястия. Маслото ГХИ добавя кремообразна текстура към храната, а ореховият му аромат предлага естествена свежест.

Чистото ГХИ е подходящо за готвене както на зеленчуци, така и на месни продукти. Този млечен продукт е идеален и за подправяне на салати.

Можете да използвате маслото ГХИ, за да намажете сутрешния си тост.

Здравословни ползи на ГХИ

ГХИ масло

Кравето масло ГХИ е без лактоза и казеин (млечен протеин). Хората с непоносимост към лактоза могат да използват маслото ГХИ в храната си без никакъв риск за здравето си.

Както споменахме, кравето масло ГХИ съдържа до 64% ​​наситени млечни мазнини и е надежден източник на висококачествени мазнини за хората. Ако се следва кето диета или палео режим, може да се използва кравето масло ГХИ в диетата, като един от най-надеждните източници на наситени мазнини.

Кето диетата е план за отслабване с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати и затова включването на ГХИ в нея е особено подходящо.

Можете да се използва органично масло ГХИ в сутрешните напитки като чай или кафе (бронирано кафе). Богато на калории, маслото ГХИ може да задържи глада, което води до контрол на приема на калории, водещ до естествена загуба на тегло.

Маслото ГХИ съдържа много наситени мазнини и някои полезни за сърцето мастноразтворими витамини като A, D, E и K.

Как да съхраняваме ГХИ?

Пречистено масло ГХИ

Можете да съхранявате ГХИ в кухнята си при нормална температура. Поставете контейнера на тъмния рафт в кухненския шкаф, далече от излагане на топлина и слънчева светлина. Също така трябва да държите буркана далече от овлажнители. Просто дръжте капака на буркана плътно затворен.

Тъй като тази мазнина е по-чувствително на светлина, вместо в прозрачен стъклен буркан трябва да съхранявате маслото ГХИ в непрозрачен буркан.

Ако се съхранява в херметически затворен контейнер на тъмен и сух рафт, то остава годно при стайна температура в продължение на 18 месеца от датата на производство.

Вкусно, безопасно, лесно за съхранение и рентабилно – това са предимствата, на които почитателите на ГХИ маслото могат да се насладят, ако използват качествената мазнина, произведено от краве мляко. Не пропускайте да се насладите на любимите си пръхкави масленки или пък дробчета в масло, но приготвени с ГХИ.

Още причини да започнете да готвите с ГХИ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest