Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всички ползи от брезата на едно място

Всички ползи от брезата на едно място

Всички ползи от брезата на едно място
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

В почти всички европейски гори се среща бреза. Дървото обаче не е местен вид, а гост от Югоизточна Азия. От всички около 40 вида бреза най-често се използва бялата бреза, но почти всички видове имат едни и същи лечебни свойства.

Те съдържат вещество с тъмносив оттенък, известно като брезов сок. Той се появява когато омокрянето на кората на дървото стимулира дрожди, наречени бетулоза.

Сокът има отлични терапевтични свойства и може да се използва както вътрешно, така и външно. Основното му действие е при лечение на различни кожни заболявания - псориазис, екзема, дерматит.

В медицинската практика обаче се използват както кората, така и листата и пъпките на дървото. Листата съдържат 30 г витамин С, етерично масло 0.05 процента, каротин, никотинова киселина, гликозиди, танини. В брезата се съдържат също горчиви и слузни вещества, смоли, захари, сапонини, бетулин, етерични масла, флавоноиди.

Всички тези съставки придават многообразните полезни свойства на брезата. Използването на кората, листата или пъпките е като диуретик, служещ за освобождаване от задържани течности и оттам за профилактика на пикочните пътища или за лечение на цистити.

Ползи от брезата

С бреза се лекува ревматизъм, артритни болки и подагра. От листата основно се приготвят чайове и отвари за вътрешна употреба, а от кората се правят специфични препарати за външно лечебно действие - мехлеми, кремове, лосиони и масло, с които се лекуват също мускулни и ставни болки.

Брезовите пъпки са ефикасни при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. При грип и треска се използва запарена брезова кора.

Брезовото масло се препоръчва за директна употреба върху кожата, но смесено с бадемово, кокосово, зехтиново или друго базово масло при лечение на ревматични оплаквания.

Масажите с брезово масло, смесено с друго базово масло, премахват целулита и подпомагат оттичането на мазнини, натрупани в тялото.

Екстрактът от листа на брезата се препоръчва при белодробни инфекции, както и за прочистване на помещенията в дома и околната среда. При простуди и ангина се прави гаргара със запарка от листата на растението.

Добавки с бреза се използват и за отводняване, защото имат диуретично действие.

Масло от бреза

Внимание! Приложенията са наистина многобройни, но трябва да се има предвид, че макар брезата да не е токсична, хората, алергични към аспирин, не трябва да я използват изобщо. Бременните жени и кърмачките също трябва да я избягват, както и хората, страдащи от сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest