gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Защо не ми се пие вода

Защо не ми се пие вода

Защо не ми се пие вода?
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

Ако не изпитвате жажда, това изобщо не означава, че тялото ви няма нужда от течности. Всеки ден по различни начини изразходваме 1.5-2.5 л вода при комфортна температура и влажност, а по време на горещини и физически натоварвания дори повече. Това трябва да предупреди всеки, който казва, че се справя добре, без да пие чиста вода, като я заменя с чай, сокове, зеленчуци и плодове.

Имайте предвид: нежеланието да пиете вода най-вероятно не е ваша прищявка, а отслабена бъбречна функция или нарушение на предаването и възприемането на импулси в нервните клетки на тялото ви. Тоест имате нужда от течности, просто не чувствате тази нужда.

Какво да правите, ако не ви се пие вода

Посетете терапевт, а също така се прегледайте от нефролог и невролог. Специалистите ще могат да идентифицират корена на проблема и да предпишат компетентно лечение.

За стимул да не отлагате посещението при лекар, ето списък със заболявания и симптоми, които възникват поради липса на вода в тялото:

Nе ми се пие вода?

- Появата на камъни в бъбреците;

- Нарушения на метаболизма и, като една от последиците, наддаване на тегло;

- Повишена плътност на кръвта, което води до нарушаване на всички органи;

- Влошаване на качеството на кожата и появата на бръчки;

- Лошо храносмилане;

- Задух и главоболие;

- Повишена телесна температура;

- Нарушение на логиката на речта и способността за движение;

- Мускулни спазми.

Как да си помогнете сами?

Защо не ми се пие вода

Можете да изчислите необходимия минимум вода на ден по следната формула: умножете 30 мл по броя на килограмите от вашето тегло. Ако въздухът е горещ или сух, тогава ще се нуждаете от повече вода, а ако има физическа активност, тогава от още повече. И това се определя от чувството за жажда. Ако това усещане е ненадеждно, опитайте се да изпиете изчисления минимум.

Не забравяйте обаче, че кафето и черният чай не само не се броят, те дехидратират тялото. Подсладените напитки също не се броят. Ако ви помага, опитайте да добавите мед към водата на върха на лъжица. Пийте билкови чайове.

Дръжте питейната вода пред очите си и пийте по няколко глътки, но по-често. Или може би ще ви хареса леко затоплена вода - основното е да направите питейната вода и чайове приятни за вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest