gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-полезните етерични масла

Най-полезните етерични масла

най-полезните етерични масла

На Земята има огромно разнообразие от растения в различни форми, цветове и аромат. Много то тях съдържат съединения, невидими с просто око - те са в корена, цвета или семената, в кората или друга част на растението. Тези съединения носят името етерични масла.

Отличават се със силната си концентрация, което ги прави много мощни. Известни са и като летливи ароматни съединения и придават на растението аромата му, а същевременно го пазят от вредните условия на околната среда и насекомите, дори понякога играят роля в опрашването.

Химическият състав на етеричните масла им позволява бързо да се разпръснат във въздуха и затова лесно се долавя силният аромат на растението, от което произлизат. Тъй като съществуват около 3 хиляди вида етерични масла с широко приложение в бита на хората, е трудно да се познават всички. Добре е обаче да се знаят най-полезните етерични масла, как се правят, какво дават на тялото и как да ги използваме.

Как се правят етерични масла?

Етеричните масла не са еднакви. Чистотата на маслото зависи от географското положение, метода на дестилация, времето и други фактори. Освен това въпреки грижите и избора на растение, качеството на маслото може да бъде запазено или унищожено в процеса на дестилация. Затова добиването на етерично масло понякога се доближава до изкуство. Прецизността на дестилацията е от изключително значение.

Точният процес на дестилация варира в зависимост от растението. Всички обаче преминават през специфичен процес на дестилация, като често се използват машини, за да отделят етеричното масло от растителните части. При добив на цитрусови масла примерно машините (преси) отделят етеричното масло от кората на плода. Друг път процесът е по-прост, механичен, или се извличат с помощта на други вещества - разтворители. Най-често използваните методи са:

- Парна дестилация - около 80 процента от маслата се извличат по този начин. Материалът се обработва като минава през пара, която освобождава етеричното масло. Лавандулата, лайката, джинджифилът, канелата, черният пипер, чаеното дърво и други се подлагат най-често на метода.

- Студено пресоване - механично или ръчно материалът се смачква. Така специалните клетки, в които се намира етеричното масло се разрушават и освобождават етеричното масло. Бергамот, мандарина, портокал и други цитруси се обработват най-често по този метод.

- Извличане с разтворител - маслата, получени по този начин са известни като абсолюти и не са чисти етерични масла, защото остават химически съставки на разтворителя. Те се филтрират после, за да се премахнат отпадъчните продукти. Деликатни цветя като нероли, роза и жасмин минават през тази обработка.

- Извличане с въглероден диоксид - нов метод, при който се използват високо налягане и ниска температура. Той е скъп и затова се използва рядко. Извличането става в затворена камера и протича бързо и се използва така, че най-чувствителни и летливи ароматни молекули да се извличат неповредени.

Действие на етеричните масла и ползи от тях

Терапевтичното въздействие на етеричните масла е известно отдавна, но все още предстои да се разкрие цялата огромна палитра от възможности за приложението им. Те са с еднакво силно въздействие както върху физическото, така и върху емоционалното здраве.

Още в древни времена хората са ползвали етеричните масла, за да укрепят здравето си. Те успокояват раздразнения по кожата, насърчават здравословното храносмилане, поддържат доброто здравословно състояние на устната кухина, прочистват дихателните пътища.

Емоционалните ползи от етеричните масла са не по-малко важни. С уникалните си химически структури всяко едно от тях носи някакъв вид полза за потребителя. Някои са успокояващи и тонизиращи, други са енергизиращи и повдигащи, а трети загряващи и отпускащи. Всяко кара тялото да премине през някаква емоция, за да поддържа благосъстоянието си.

лавандуловото масло е сред най-полезните

Най-полезните етерични масла

Трудно е да се направи класация на най-полезните етерични масла, защото всяко от тях е уникално за определена нужда, но все пак има между тях такива, които имат многопосочно действие, затова може да се поставят в категорията най-полезни.

Масло от лавандула

Това масло лекува всякакви ежедневни неразположения - стари белези, изгаряния, рани, страхова невроза, ухапване от насекоми, мигрена. Има противовъзпалителен, обезболяващ и антиинфекциозен ефект. Тонизира сърцето и успокоява мускулатурата.

Масло от роза

Това е рядко, ценно и скъпо масло, свързано с името на България. Има стягащо и тонизиращо действие. Регенерира кожните клетки, премахва бръчките. Влиза в състава на най-скъпите парфюми в света.

Масло от лимон

Най-доброто решение при грижата за ноктите, но има отлично действие и при гадене, повръщане, целулит, акне, умора, свръх тегло, лошо храносмилане, настинка и грип. Римляните наричали етеричното масло от лимон лек за всички болки.

Масло от мента

Всеки знае, че при стомашни неразположения ще му помогне ментата. Етеричното масло е отлично средство при гадене и повръщане, но и при сърбеж и главоболие. Добро средство е при лош дъх, възпаление на венците, ставни болки и обща отпадналост.

Масло от чаено дърво

Това масло е ценно с антибактериалните и противовъзпалителните си качества и затова трябва да е част от домашната аптечка. При болести през зимата и кожни проблеми може да ме се доверим.

Масло от сандалово дърво

Етеричното масло от сандаловото дърво е известно на всички с благоуханието си и затова е съставка в парфюмерията и козметиката. То обаче помага и при импотентност и полова немощ. При безсъние и проблеми с пикочните пътища също има добро действие.

Масло от лайка

Лайката и етеричното масло от нея са ценени заради антибактериалния им ефект, спазмолитичните и противовъзпалителни свойства. Добър резултат дава при косопад и простуди.

Масло от розмарин

Това масло е отличен стимулатор на концентрацията и е подходящо при физическо и умствено натоварване. Лекува и проблеми на дихателната система.

Масло от евкалипт

масло от евкалипт

Това етерично масло е мощно средство за пречистване. Укрепва имунитета, дезинфекцира въздуха и помага при кашлица и синузит.

Масло от джинджифил

При липса на тонус, при храносмилателни проблеми, киселини, морска болест, грип, хрема, простуда, болно гърло и синузит това масло ще покаже своите възможности. Подпомага и храносмилането и е важен афродизиак.

Масло от грейпфрут

Това етерично масло е известно основно с възможностите по отношение на кожата и косата. Използва се при лечение на косопада, при целулит, акне и мазна коса. Има обаче добро действие и при умора и депресия.

Ролята на най-попезните етерични масла в ежедневието ни

Важните въпроси, които възникват около най-използваните етерични масла са: как се прилагат, в какви дози, при какви нужди, има ли противопоказания, за които трябва да се внимава.

Когато отговорим на тези въпроси разбираме многофункционалността на всяка етерично масло. Вдишвайки аромата му, приемаме всички асоциации, които растението, от което е извлечено, буди и то въздейства върху тялото и съзнанието ни едновременно.

Затова съществува общо съгласие, че фармакологичните ефекти от етеричните масла са подобни при хората, но психологичните са твърде различни. Изборът трябва много внимателно да бъде направен, когато се търси психологически ефект, защото ролята на етеричните масла върху ума е много по-голяма, отколкото често си даваме сметка. Работата по разкриване на ефектите на етеричните масла върху човека продължава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest