gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Пречистване на лимфната система

Пречистване на лимфната система

Пречистване на лимфната система
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Всяка една система в нашето тяло е важна и трябва да знаем как правилно да се грижим за нея. В тази статия ще ви разкажем как да прочистите лимфната система и така да се погрижите за нея.

Лимфната система е много важна част от нашата имунна система и има много важна роля за предпазването ни от патогени и инфекциите, които те могат да причинят. Освен това, тя играе важна роля за поддръжката на правилния баланс на течностите в нашето тяло.

Как да се грижим за лимфната система?

Едни от важните и основни правила, за да може нашата лимфна система да е в добро състояние, са следните:

- Трябва да пием повече течности и най-вече вода;

- Трябва да се храним здравословно;

- Трябва да правим детокс в края на зимата и началото на пролетта, като така ще пречистим тялото от натрупалите се отрови през зимата;

- Трябва да имаме повече физическа активност.

Какви са функциите на лимфната система?

Работата на лимфната система е важна. Тази система е част от вътрешната дренажна система на нашето тяло, която се състои от голяма мрежа кръвоносни съдове и лимфни възли, които пренасят течностите от нашите тъкани към кръвта и обратно.

Лимфната система

Как обаче да пречистим нашата лимфна система?

Съществуват няколко начина, които са ефикасни и помагат за пречистването на лимфната система, а ето и кои са:

1. Подобряване на нашето кръвообръщение

Когато се храним здравословно, имаме добра физическа активонст, избягваме цигарите, спим добре и достатъчно, намаляваме стреса- това са все фактори, които водят до намаляването на оксидативния стрес и активацията на естествените механизми в нашето тяло, които го пречистват.

Нашата кръвоносна система, както и лимфната са взаимнозависими. Когато лимфната система е в добро здравословно състояние, това помага за подхранване на мускулите, ставите и други важни тъкани, тъй като нашите лимфни съдове имат малки отвори, които дават възможност на газовете, водата и хранителните вещества да преминат през заобикалящите ги клетки;

2. Противовъзпалителни храни

Следващият начин за пречистване на лимфната система е да се научим да се храним с храни, които имат противовъзпалителни свойства. Когато вашата диета вклюва храни, които имат полезни вещества и изключва вредните храни, тогава вашата лимфна система ще работи много по-добре. Храните, които е добре да консумирате, са:

Детокс на лимфната система

- зеленолистни зеленчуци;

- ястия с броколи, салати със зеле, карфиол и др;

- горски плодове;

- храни, които са богати на омега-3 мастни киселини, каквито са рибата и морските дарове;

- ядки и семена като чия, ленено семе, тиквено семе и др;

- нерафинирани мазнини като срудено пресован зехтин и кокосово масло;

- билки и подправки като джинджифил, куркума, чесън и др.

3. Физическа активност

Друг начин да пречистим лимфната система е като имаме добра физическа активност. Когато имаме добра физическа активност, това помага на нашата лимфна система да работи добре, защото когато се движим, това дава възможност на течностите да циркулират и хранителни вещества да стигат до нашите клетки;

4. Масажна терапия и разтриване с пяна

Когато правите масаж и разтривка с пяна, пречи на подуването, болката и натрупването на течности в нашите тъкани. Когато се разтривате с пяна представлява вид самомасажиране. Целта на тази разтривка е да подпомогне тъканите да се възстановят по-бързо и да раздвижи нашите мускули.

Вижте още храни за прочистване на лимфната система и детокс чайове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest