gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Източници на целулоза

Източници на целулоза

Източници на целулоза
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Целулозата е полизахарид и е основен градивен елемент в растенията, защото меката им обвивка е съставена от влакна (фибри), а това точно представлява целулозата. В нейния състав влизат кислород, водород, въглерод. Тя не се абсорбира в червата, но участва в нормалната работа на стомашно-чревния тракт.

Ползите от целулозата се състоят в:

- помощ при изхвърляне на изпражненията, което предпазва от запек и се бори срещу него;

- подобряване на чревната проходимост;

- извеждане на холестерола;

- подобряване на отделянето на жлъчен сок;

- притъпяване чувството на глад;

- извеждане на токсините от тялото;

- поддържане на нормалната чревна флора;

- превенция срещу образуване на камъни в жлъчния мехур.

Хранителните влакна подпомагат абсорбацията на монозахарида глюкоза в тънките черва и предпазват организма от резки понижения в нивата на кръвна захар.

Основни източници на целулоза

Храни с целулоза

Дневната доза целулоза, от която тялото на човека се нуждае, е 25-30 г. Най-големи количества се съдържат във външната обвивка на зърната семената и в бобовите култури, както и в плодовете и зеленчуците, особено в цитрусите.

Други източници на целулоза са триците, житните култури, ядките, семената, ягодоплодните растения, хлебните изделия от едро смляно брашно, сушените плодове, зеленолистните зеленчуци, морковите, зелето, зелените ябълки, картофите, морските водорасли.

Колкото по-нежна е целулозата, толкова по-добре за стомаха.

Тиквата е незаменим източник на целулоза, наред с много други плодове.

Тиквата е източник на целулоза

В някои продукти, които съдържат целулоза, има и лактоза, което е необходим елемент от поддържането на добра чревна флора. Такива са тиквичките, ананасът, пресните и сушени кайсии, боровинките, касисът, броколите, зелената салата, карфиолът и ряпата. Те не само дават нужните дози целулоза, но пазят от дисбектериоза.

Прекалената консумация на целулоза

Прекалената консумация на целулоза обаче не се препоръчва, защото тя има и странични ефекти. Може да доведе до подуване на стомаха, метеоризъм, запек или диария.

Големи количества влакна се отразяват зле на хора, които страдат от заболявания на задстомашната жлеза и червата, защото проблемът им може да се обостри.

Растителната целулоза пречи и на усвояването на някои витамини и минерали. Може да възникнат нежелани взаимодействия с лекарства и хормони, ако се надвишава дневната доза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest