Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Здравословни храни, с които да укротиш глада

Здравословни храни, с които да укротиш глада

Здравословни храни, с които да укротиш глада

Чувството на глад е добре познато на абсолютно всеки човек.

Както и фактът, че гладът се укротява с храна. Но за да се запази чувство на ситост по-дълго, нужна е не каква да е храна, а такава, в която продуктите да съдържат достатъчно хидрофилни фибри.

Те се разтварят и образуват гелоподобна емулсия в червата. Тя държи кръвната захар в стабилно състояние и така желанието за прием на храна се забавя.

Храните, които задържат глада далече за дълго, са следните:

- Семената на чията - те имат свойството да поглъщат вода, надхвърляща 12 пъти собственото им тегло, а това гарантира, че са много засищаща храна. Чията няма аромат и може да се комбинира с много други храни. Семената хидратират тялото и подпомагат усвояването на полезните вещества. Богатството на омега -3 мастни киселини, антиоксиданти, фибри и минерали ги прави още по-полезни;

- Бамята - съдържанието на фибри в зеленчука е голямо, а на калории съвсем малко. Витамините С, А, В6, минералите са част от богатото полезно съдържание на зеленчука;

Здравословни храни

- Овесената каша - в нея протеините са 6 грама в една доза, комбинирани с фосфор, калий, селен, манган и желязо. Полезната каша предпазва сърдечно- съдовата система, понижава холестерола и намалява риска от животозастрашаващи състояния, свързани със сърцето;

- Крушите - пектинът в този плод абсорбира много вода. Затова действат добре на храносмилателните процеси, на холестерола, на усвояването на захарта в организма. В кората на плода се намира полезният кверцетин;

- Брюкселското зеле - във всички бобови култури хидрофилните фибри са в изобилие. Те са чудесен източник на протеини от растителен произход;

- Нахутът - високото съдържание на фибри в нахута запазва усещането за ситост дълго време;

Да укротиш глада
Снимка: Гергана Георгиева

- Листата от изсушени морски водорасли нори - състоят се от 35 процента хидрофилни фибри и се използват за увиване на суши;

- Портокалите - малко изненадващо ароматният плод е сред тези храни, но не и незаслужено. Той съдържа много витамин С, както и други витамини и минерали;

- Агар-агар- това е желиращ агент, направен от водорасли с високо съдържание на фибри. Използването му прави храните по-засищащи.

Вижте още:

- Преодолей глада за сладко с тези храни;

- Интермитентно хранене или гладуване - кога и защо се прилага

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest