gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как приготвят телешки език по света

Как приготвят телешки език по света

как се приготвя телешкия език

Считан за деликатес в редица култури и незнайно защо не толкова предпочитан от други, телешкият език е месо, много богато на протеини, минерали като цинк и желязо, витамини от В групата и още много други безценни за човешкия организъм хранителни вещества.

В повечето рецепти телешкият език задължително да бъде сварен, но това отнема доста време. Истината е, че той може да бъде задушен, изпържен, паниран, приготвен на фурна или дори на скара.

Ето защо решихме в следващите редове да ви предложим не конкретни рецепти с телешки език, а да ви запознаем с начините, по които различните народи по света го консумират. Как приготвят телешки език по света:

Япония

Започваме с начина, по който японците консумират телешкия език и това не е случайно. Просто в Япония телешкият език е най-консумиран в сравнение с останалите държави и поднесен в ястие, известно като гютан. Телешкият език се маринова със соев сос, сусамово масло и сок от местни цитрусови плодове, поръсва се с лук и се изпича от двете страни на дървени въглища. По този начин можете да го срещнете из редица японски ресторанти и ви препоръчваме да не пропускате да го пробвате.

САЩ

За разлика от японците, в наши дни американците са позабравили да хапват телешки език и изобщо какъвто и да е език. До 50-те години на миналия век обаче е бил доста популярен. Обикновено се е варял заедно с лук, чесън и подправки по избор и се е сервирал с грах за гарнитура. Популярна била и рецепта, в която той се приготвял заедно със сос от ябълки. Така или иначе, американците вече не си падат много по него и ако изобщо се сетят да си го купят, то го използват най-вече като добавка към сандвичи и такоси.

Португалия

В Португалия и особено на Азорските острови, телешкият език се задушава и се поднася нарязан на филийки и обилно полят от топъл сос, приготвен от домати, бахар, канела, гхи и други ароматни подправки.

готвене на телешки език по света

Мексико и Латинска Америка

Характерното при приготвянето на телешки език в Мексико и в латиноамериканските държави е, че той се вари в продължение на много часове, после се обелва и изчиства от мазните части. Поднася се нарязан на филийки, които леко се запичат заедно, поръсени с различни пресни зеленчуци като лук, чушка и др. В Мексико той се сервира и в любимите на местни и чужденци такоси, известни като „Tacos de lengua”.

Израел

Навсякъде по света, където живеят евреи, е популярно телешкият език да се сервира студен, поднесен върху филии хляб (естествено домашно приготвен, а евреите са истински факири в приготвянето на всякакви печива и хлябове). Тайната е, че езикът се маринова предварително и то много дълго време, понякога и две седмици.

Иран и Близкия Изток

Иранците, както и народите, живеещи около тях, обичат да похапват телешкия език също на сандвичи, но придружен с туршия, домати и горчица. Езикът обикновено се готви с шафранов сос и в действителност е много вкусен!

Балкански държави

На Балканите обикновено телешкият език се сварява предварително, след което се задушава в масло и се поднася поръсен с червен пипер. Но може също така да бъде основна съставка към яхнии с картофи и боб. Румънците пък често го желират или пък го похапват в ястия с доматен сос и маслини. Доста вкусно им се получава, пробвайте и вие!

Вижте и:

- телешки език в масло;

- супи с телешки език;

- предястия с телешки език;

- салати с телешки език.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest