Пейл ейл се използва сред британските пивовари и е доста широко понятиен термин, обхващащ няколко отделни категории светли ейлове, включително американски и белгийски, индийски и битер.
Индийски Пейл Ейл (IPA) е стил бира, който е с подчертан хмелов вкус. Може да бъде с доста горчив вкус. IPA бирата има разнообразен вкусов профил, който е подходящ за всеки ценител на бирата.
IPA е отличен пример за това колко разнообразна може да бъде бирата. Това се случва благодарение на съотношението на малц към хмел или броят на съставките, използвани през целия процес на производството на бирата, леките адаптации могат да доведат до значителни промени във вкуса и аромата.
Пътуване от Великобритания до Индия: произход и история на името
За първи път терминът Индийски пейл ейл е използван в реклама в австралийски вестник на 27 август 1829 година. От тогава Ейлът започва да се категоризира като светла бира. Историята на бирата произтича от Британия, въпреки че е с названието индийски пейл ейл.
По време на британската колониална епоха моряците пътували постоянно по морето, което означава, че запазването на храната и напитките било от съществено значение. Моряците търсели вид бира, която да остане достатъчно добра за пиене за продължителни периоди от време.
Докато плават от Великобритания до Индия моряците откриват, че бирата с по-голямо количество хмел е идеална за техните дълги пътувания, тъй като е възможно срокът на годност на бирата да изтече, което се отразява негативно на вкуса (вижте: съхранение и срок на годност на бирата). Високите температури в Индия също затрудняват производството на бира (бирата ферментира и не става годна за пиене).
Пивоварите по целият свят са създали безброй адаптации на IPA и това е стил, към който потребителите продължават да се стремят векове по-късно. Има голямо разнообразие в цената на бирата, вкуса и процеса на варене, така че тук описвам някои разлики.
Вкусов профил на Инглиш пейл ейл
IPA или се харесва, или се мрази – рядко се случва нещо по средата. ИПЕ е бира с хмел, което означава, че пивоварите създават смес, която подобрява вкуса на хмела.
Без значение кои плодове или билки се използват за направата на всяка IPA, това е бира, която е доста “силна”, (това означава наситена на вкус с горчивина). Много консуматори на бира са фенове на силата, на вкуса и аромата на този вид бира, докато други не виждат привлекателността в неговата горчивина.
Какво е сухо охмеляване
Това е стил, в който допълнително се добавя хмел към бирата, за да се създаде едно по-силно и ароматно изживяване за нейния профил на аромат и вкус. Резултатът от добавянето на хмел, след като напитката е завряла, е сладък вкус, който няма почти никаква следа от горчивина. Ако се чувствате несигурни да опитате от този вид бира заради репутацията ѝ на горчива, вероятно ще се насладите на стила, който включва сух хмел.
Американските или английските пейл ейл са с най-сходният вкусов профил на IPA, с по-малко сила и по-поносимо ниво на горчивина. За да създадат светли ейлове, пивоварните компании използват подобен баланс на малц и хмел, както при IPA. По-голямото количество хмел в този вид бира е единственият фактор, който придава “силния” им вкус.
Първо, трябва да се има предвид, че бирата е категория напитки, докато IPA е вид бира. Основната разлика между този ейл и обикновената бира е, че Инглиш пейл ейл обикновено са много „по-хмелови“, което води до по-отчетлив вкус.
Внимание! Този вид бира също така съдържа по-високо съдържание на алкохол от повечето обикновени бири. Имайки това предвид, е възможно да се почувствате опиянени много по-бързо, отколкото при консумация на обикновена бира. Както винаги, пийте отговорно!
Сиера Невада Пейл Ейл е доста по-алкохолен, горчив и хмелен от английския Пейл Ейл.
Предистория на Английски Пейл Ейл
Пейл ейл в английски стил се появява за първи път през 1700 г. заедно с напредъка на пещта или нагряването и изсушаването на малца за постигане на желаните цветове и вкусове в бирата. Очаква се съдържанието на алкохол да достигне между 4.5%–5.5%, с по-деликатен баланс на малцов характер – сладък, хлебен – и вкус на хмел, който има характерните земни и билкови нотки на английските сортове хмел.
Във века, когато Пейл ейлът е пуснал корени, видяхме началото на IPA, което означава, че Британските пивовари, които са изнасяли бира, са установили, че допълнителното подскачане (т.е. вълнението на морето) може да помогне за поддържане на вкуса и свежестта при дълги пътувания през океана (хмелът е естествен консервант) Това, което се е появило - е пейл Ейл, направено за Изтока. IPA обикновено има повишен характер на хмел – аромат, вкус и често горчивина – с по-голям диапазон на алкохола 5.5%–7.5%.
APE, от своя страна, e допълнително специално горчив. Може да го срещнете като Стандартен битър или Обикновен битър. Този вид бира, също така се води и най-лекият вид бира от ейловете.
Вкусов профил на APE
Този стил е известен със своя баланс и взаимодействието между малцова и хмелова горчивина. Английските бледи ейлове включват земен, билков английски сорт хмел. Имат от средна до силна хмелова горчивина, вкус и аромат. Тези фактори трябва да бъдат очевидни за този вид бира. Щамовете дрожди, използвани в тези бири, придават плодов вкус на техните аромати и вкус, наричани естери. Остатъчният малц и определящата сладост на това богато ароматизирано и средно тяло.
Английски пейл ейл е бира със златист до бронзов цвят с 4, 5%–5, 5% алкохол, със забележима, но не прекалено силна хмелова горчивина. Характерът и ароматът на хмел са приглушени и донякъде билкови по природа, което отразява използването на английски ароматен хмел, въпреки че може да се замени с други сортове хмел. По същество това е бира от буре и в наши дни обикновено се филтрира и пастьоризира. Въпреки това някои примери от по-нови занаятчийски пивоварни може да са кондиционирани в бутилки и те ще бъдат непастьоризирани и ще съдържат утайка от дрожди.
Английският пейл ейл се приготвя от светъл малц като традиционния малц Maris Otter (Марис видра - ечемик) е предпочитан от много пивовари. Тази бира има само умерен малцов вкус, но може да има карамелени нотки поради използването на малка част от кристален малц заедно с бледият малц, обичайна практика за британските пивовари. Английският светъл ейл се произвежда чрез горна ферментация, а щамовете дрожди на ейл, подходящи за това, често произвеждат различни естери, които придават на бирата плодов характер.
Традиционно Английският пейл ейл се охмелява с класическите английски сортове хмел Goldings и Fuggles.
За да сте сигурни, че получавате цялото изживяване, когато пиете IPA или EPA (или пък друг стил бира) е хубаво да е от подходящата стъклена чаша за бира. Когато отпивате напитката си от кутия или бутилка, излагането на нейните аромати е ограничено. Причината за това е че, смесицата от аромат и вкус на съставките на бирата ще направи консумацията ѝ много по-приятна.
Имайте предвид, че бирата трябва да се съхранява правилно, най-добре във витрина за алкохол. И консумирайте с мярка.
Вижте още:
- Полезна ли е всъщност бирата;
Коментари