59 овъглени зърна култивиран ориз, открити от корейски археолози по време на разкопки край село Сорори в южнокорейската провинция Чунгбук, са на 15 000 години.
Тази възраст оспорва разпространената досега теория, че оризът като селскостопанска култура се е появил в Китай преди 12000 години. Възрастта на ориза е определена с радиоактивно датиране.
Направеният ДНК-анализ пък показва, че той се различава от садения сега и това дава възможност на учените да изследват еволюцията на една от най- популярните селскостопански култури.
Оризът е най-разпространената зърнено-житна култура на планетата. Той е основна стопанска култура за над 3 милиарда души в света. Също така е известен с множеството си полезни свойства.
В него се съдържат витамините от В-групата, които поддържат дейността на нервната система и енергийния баланс на организма, витамин Е - антиоксидант, предпазващ от вредните въздействия на околната среда и др.
В ориза има и фосфор, отговарящ за възпроизводството на клетките, калий, калций, магнезий и др. Диетолозите наблягат на факта, че най-полезен от всичките видове е тъмният ориз – пропарен и кафяв. Досега съществуват около 83 хил. вида ориз.
Производството на ориз осигурява годишно по 85 кг за всеки жител на планетата. Неговите зърна се отличават с голяма калоричност - включват 75-85 процента въглехидрати и 10 на сто протеини. 96 процента от тези две съставки се усвояват от човешкия организъм.
Коментари