Gotvach.bg»Статии»Хранителни Продукти»Перга (пчелен хляб)

Перга (пчелен хляб)

Перга (пчелен хляб)

Освен мед, пчелинът предлага още много природни продукти с широко приложение в медицината, козметиката, стоматологията, фармацевтиката. Сред тях се отличава една субстанция, наричана перга, но позната и с други наименования - амброзия и пчелен хляб. Както останалите пчелни продукти пергата има редица ползи, за които може да се научи и да се използват ефективно при много състояния.

Описание и получаване на перга

Пергата, известна и като пчелен хляб, по същество е цветен прашец, който е консервиран с помощта на ензим и мед от пчелите. Пчелите работнички натъпкват прашеца в килийките на питата, трамбоват го, докато заеме 2/3 от килийката.

След известно време в условия без въздух в кошера и при температура 33-35 °C, висока влажност и под действието на ензими, бактерии и дрожди се натрупва млечна киселина. Тя консервира сместа, при което цветният прашец преминава през млечно-кисела ферментация. Биологичните и химичните процеси в сместа водят до структурни промени в цветния прашещ. В резултат обвивките на зрънцата се разрушават и полезните вещества стават достъпни.

Затова лечебното въздействие на пергата е много по-силно от това на прашеца. Тя е и по-вкусна и се харесва даже на малки деца.

В кошера пергата служи за храна на пилото на пчелите и се явява единствен източник на аминокиселини за тях.

Заедно с това трайността на пергата се увеличава значително. Много добри резултата дава продуктът при лечение на такива сериозни заболявания като хепатит, цироза, анемия, сърдечно-съдови заболявания и други.

Пергата се усвоява много добре от тялото поради ферментиралите съставки и съдържащите си големи количества полезни пептиди и свободни аминокиселини, които повишават биологичната стойност на продукта. Химичният състав на пергата е наистина забележителен.

Химичен състав и хранителни свойства на перга

Пчелен хляб

Пергата не отстъпва по своя състав и хранителни свойства на останалите продукти от пчелина. Тя съдържа осемте незаменими аминокиселини, почти 50 ензима, витамини - А, Е, С, Р, К, всички витамини от група В, всички минерали, в това число о най-важните - калий, калций, магнезий, желязо и едно особено важно вещество - хетероауксин, известно като вещество на растежа, много въглехидрати. При ферментацията се образуват и полезни пробиотици.

Пергата съдържа и стерини, които организма на човека преобразува във витамин Д, нужен на хормона, отговорен за здравето на костите. Само 2 грама перга на ден са достатъчни за осигуряване на добро здраве на костите и мускулите.

Други съставки в продукта са арахидоновата, линолевата, линоленовата киселини, отговарящи за мъжката репродуктивна система.

Хранителната стойност на пергата е 3 пъти по-висока от тази на цветния прашец и 9 пъти по-силна от добавките с цветен прашец, което я превръща в суперхрана и профилактично, както и лечебно средство за организма. Със своя богат състав пергата регулира животоподдържащите процеси в организма.

Заради промените, които претърпява, пергата е по-слаб алерген от прашеца и е подходяща и за по-склонни към алергии хора.

Здравословни ползи от перга

- Източник на витамин A, който подобрява зрението

При ежедневен прием на около 5-6 грама перга за около месец време дава на тялото запаси от ретинол /витамин A/, особено когато липсват каротеноиди;

- Източник е на стерини, даващи витамин D на тялото

Витамин D, който е толкова нужен на тялото, си осигуряваме от слънчевите лъчи. Това може да стане и чрез перга. Тя съдържа стерини, които в човешкото тяло се трансформират във витамин D. Той е важен за здравината на костите.

С 2 грама перга на ден тялото може да бъде задоволено откъм витамин D, което предотвратява болестите на костната система;

- Източник на витамин E

Пергата е чудесен източник за витамин E, предпазващ мембранните липиди от окислителни разрушения, а това е важно при излагане на слънчеви бани. Недостигът на витамин Е се изразява в апатия, отслабване на скелетната мускулатура, двигателни смущения, неврози и други;

Витамин Е се смята за отличен помощник на силния пол за повишаване на либидото. Дневната доза за тази цел е 5 грама перга;

- Източник на витамин С

Количството на витамин С в пергата се определя от произхода на прашеца, от който се прави. Смята се, че прашецът от цвета на върбата е най-добрият източник на витамин С, с цели 2 милиграма на грам прашец. За организма на човека са нужни 5-6 грама перга на ден за набавяне на нужния витамин С;

- Наличие на витамин В комплекс

Пергата съдържа всички витамини от група В, включително ценния витамин В12. Липсата на витамини от група В се отразява негативно на здравето с разстройство, отоци на крайниците, болки в краката, неврози и други;

- Източник на ценни киселини

В пергата има арахидонова, линолева и линоленова киселини. От тях зависят хормоните, отговарящи за мъжката репродуктивна система. Затова пергата се използва при лечение на полова слабост;

- Източник на аминокиселини

Този натурален продукт с широко приложение в народната медицина съдържа пълния набор от незаменими аминокиселини, поддържащи здравето в оптимално състояние. Те заздравяват бързо раните, подсилват имунитета, заздравяват скелета и мускулатурата, поддържат алкално-киселинния баланс в организма;

Приложение на перга

Перга

Пчелният хляб се препоръчва при заболявания като анемия, болести на нервната и ендокринната системи, стомашно-чревния тракт, в това число гастрити, колити и язви на стомаха.

Препоръчва се прием на перга при понижен имунитет, грип и сърдечна недостатъчност.

Продуктът има положителен ефект при нарушения в мозъчното кръвообращение, инфаркти, инсулти, хепатити, алергии, алкохолизъм и наркомания за подкрепа на организма.

Пчелният хляб повишава теглото и подпомага растежа на тялото. Подходящ продукт е за повишаване на телесното тегло на атлетите.

Намалява токсичността и затова се използва при различни видове отравяния, обикновено заедно с прополис.

Подпомага зарастването на рани и спира растежа на туморите. Нормализира и микрофлората при човека.

Пергата успешно пречиства тялото от токсини, сваля холестерола, повишава апетита и като цяло възстановява организма.

Пчелният хляб има доказан антибактериален и антиоксидантен ефект.

Към перга трябва да имат интерес болните с чернодробни заболявания, както и такива на храносмилателната система, високо кръвно налягане, висок холестерол, атеросклероза, с болести на уринарния тракт, сърдечно-съдовата и нервната системи.

Прием и дозировка на перга

Профилактичната доза на ден е 3-5 грама, което е една чаена лъжичка. Взима се преди хранене като се смуче. Ефектът идва от действието на слюнката. Тя разтваря пчелния хляб и така усвояването му започва още от лигавицата на устата и хранопровода. Нужно е след прием на перга половин час да не се яде и пие вода. Продължителността на приема е 1 месец, след което се почива същото време.

Пергата може да се приема от деца над 3 години. За тях дозите са около ¼ от тези на възрастните.

Съхранение на перга

След като пергата се извади от питите, тя се съхранява в буркан на прохладно място. Може да се употребява във всички случаи, когато се препоръчва да се взима и пчелен прашец, защото осигурява по-бърз ефект за по-кратко време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес