Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Последни данни за пестицидите в храните - плодовете са най-засегнати

Последни данни за пестицидите в храните - плодовете са най-засегнати

Последни данни за пестицидите в храните - плодовете са най-засегнати

Плодовете са потвърдени като категорията, която е най-засегната от наличието на остатъци от пестициди. Това става ясно от новия доклад на Legambiente Спрете пестицидите в чинията си 2023 г., създаден в сътрудничество с Alce Nero.

В центъра на изследването са 6085 проби от храни от растителен и животински произход от органично и конвенционално земеделие, подложени на анализ и отнасящи се до 15 региона на Италия.

Положителното е, че процентът на пробите, в които са открити следи от пестициди в допустимите граници, намалява – 39, 21% при 44, 1% през миналата година. Намалява и процентът на нередовните проби – 1, 62%. Въпреки това 59, 18% от пробите са установени като редовни и без остатъци. Миналата година редовните проби са били 54, 8%.

Тревожен обаче е фактът, че макар и в законовите граници, в 15, 67% от редовните проби са открити следи от пестицид, а в 23, 54% - различни остатъци. Това са данни, които, особено по отношение на мулти-остатъчните вещества, будят повече от няколко тревоги сред работещите в сектора по отношение на възможните допълнителни и синергични ефекти на така наречения „коктейл от пестициди“ върху човешкия организъм.

В органичните продукти остатъци са открити само в 1, 38% от пробите, замърсяване, което вероятно се дължи на така наречения „ефект на дрейф“, обусловен от близостта до площи, обработвани с конвенционални земеделски методи.

Пестициди в плодовете

В анализираните проби са открити 95 активни вещества, идващи от пестициди. В 3 проби от стафиди са открити 17 остатъчни вещества, в проба от праскови - 14, а в проба от ягоди - 12 остатъчни вещества.

Данните за вносните продукти идват и от EFSA, Европейският орган за безопасност на храните. Цели 28 остатъка са открити в чушка от Камбоджа. В съответствие с тенденцията от предишни проучвания плодовете се потвърждават като категорията, която е най-засегната от наличието на остатъчни вещества: над 67, 96% от пробите съдържат едно или повече остатъчни вещества (открити в 84% от крушите, 83% от прасковите, в 53, 85% от чушки).

При екзотичните плодове (банани, киви и манго) е установен най-висок процент нередности – 7, 41% - очевидно превъзхожда другите видове храни. При зеленчуците картината е по-добра – 68, 55% от анализираните проби са без остатъци. Сред преработените храни пълнозърнестите храни и виното са тези, в които е открит най-висок брой разрешени остатъци (съответно 71, 21% и 50, 85%).

Положителна бележка се отнася до продуктите от животински произход. От анализираните 921 проби, 88, 17% са без остатъчни вещества. Сред най-често срещаните пестициди са, в низходящ ред, ацетамиприд, флудиоксонил, боскалид и диметоморф.

Трябва да се отбележи наличието на неоникотиноидни остатъци, които вече не са разрешени, като тиаклоприд в проби от праскова, грейпфрут, касис, семена от кимион и зелен чай на прах, имидаклоприд в проба от портокал, 2 проби от лимони, 3 проби от бамя и тиаметоксам в проба от кафе.

Едновременно с доклада, създаден в сътрудничество с експерти, представители на света на научните изследвания, университетски преподаватели и лекари, Legambiente отправи призив към национални и европейски институции с искане за конкретни намеси от законодателна гледна точка. От асоциацията подчертаха още, че е дошла ясна насока от Европейския съюз за драстично намаляване на синтетичните химически вещества.

Според европейската стратегия От фермата до вилицата, подчертават от екологичната асоциация, се очаква до 2030 г. да бъде постигнато 50% намаление на използваните пестициди. В този смисъл е от съществено значение различните държави, включително Италия, да прилагат изцяло стратегията. По тази тема Legambiente призовава за специфичен закон за многоостатъчни вещества - на национално ниво, който въз основа на настоящите научни доказателства забранява съвместното присъствие на активни съставки.

Пестициди
Снимка: Milesl / pixabay.com

Освен това Legambiente продължава битката си срещу глифозат - вещество, което все още е легализирано чрез скорошно удължаване с още десет години, което излага на риск биоразнообразието, екосистемите и човешкото здраве - и стартира нова кампания "Без глифозат", за да възнагради компаниите, които, въпреки разширението, са забранили това вещество.

Назначаването с представянето на досието Спрете пестицидите в чинията - заяви Джорджо Зампети, генерален директор на Legambiente - представлява много важен момент за асоциацията и цялата страна. Неслучайно това е единственият документ, който снима като цяло ситуацията, свързана с наличието на пестициди в храните, които ежедневно предлагаме на трапезите си.

Въпреки някои плахи обнадеждаващи данни, ситуацията все още изглежда много сложна и е очевидна необходимостта от допълнителен и конкретен политически тласък, за да можем наистина да сложим край на химията в чинията, обясни Зампети. - В този контекст – добави генералният директор – ние сме длъжни да припомним нашата силна загриженост за неуспеха да одобрим SUR, устройство, издадено от Европейската комисия, което регулира и ограничава употребата на пестициди, и по отношение на спешността на приемането в Италия новия Пан (Национален план за действие за устойчива употреба на продукти за растителна защита), чийто последен проект датира от 2014 г..

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest